Fumătorii se confruntă mai des cu emoţii negative

9

Pe lângă sănătatea fizică, fumătorii ar putea să îşi pună în pericol şi sănătatea emoţională, arată un raport Gallup, citat de Huffingron Post.

Sondajul realizat de Gallup şi Healthways a analizat răspunsurile din 83.000 de interviuri, legate de acţiunile şi trăirile experimentate de participanţi în urmă cu o zi, ca de exemplu dacă s-au simţit stresaţi, trişti, îngrijoraţi, dacă au fost trataţi cu respect sau dacă au fost implicaţi într-o activitate interesantă. În urma analizei, a reieşit că fumătorii au obţinut 72 de puncte conform unui index al sănătăţii emoţionale, în timp ce nefumătorii au adunat 81,1 puncte.

Cercetătorii sunt de părere că obiceiul de a fuma poate influenţa în mod negativ starea emoţională a persoanei, cu atât mai mult cu cât nouă din 10 fumători regretă că s-au apucat de acest obicei. Ceea ce nu este clar, au adăugat experţii, este dacă starea negativă interioară conduce la fumat sau invers.

Studiul a arătat că fumătorii au şanse mai mari de a fi diagnosticaţi cu depresie. În plus, jumătate din fumători au declarat că au fost stresaţi cu o zi în urmă, iar 40% dintre aceştia au spus că au fost îngrijoraţi, în raport cu nefumătorii stresaţi, care au însumat 37 de procente şi cei îngrijoraţi – 28%.

Când vine vorba de sentimentul de fericire trăit cu o zi în urmă, circa 83% dintre fumători au declarat că au trăit această stare, în timp ce 89% dintre nefumători au spus acelaşi lucru.