Fumătorii se confruntă mai des cu emoţii negative

16

Pe lângă sănătatea fizică, fumătorii ar putea să îşi pună în pericol şi sănătatea emoţională, arată un raport Gallup, citat de Huffingron Post.

Sondajul realizat de Gallup şi Healthways a analizat răspunsurile din 83.000 de interviuri, legate de acţiunile şi trăirile experimentate de participanţi în urmă cu o zi, ca de exemplu dacă s-au simţit stresaţi, trişti, îngrijoraţi, dacă au fost trataţi cu respect sau dacă au fost implicaţi într-o activitate interesantă. În urma analizei, a reieşit că fumătorii au obţinut 72 de puncte conform unui index al sănătăţii emoţionale, în timp ce nefumătorii au adunat 81,1 puncte.

Cercetătorii sunt de părere că obiceiul de a fuma poate influenţa în mod negativ starea emoţională a persoanei, cu atât mai mult cu cât nouă din 10 fumători regretă că s-au apucat de acest obicei. Ceea ce nu este clar, au adăugat experţii, este dacă starea negativă interioară conduce la fumat sau invers.

Studiul a arătat că fumătorii au şanse mai mari de a fi diagnosticaţi cu depresie. În plus, jumătate din fumători au declarat că au fost stresaţi cu o zi în urmă, iar 40% dintre aceştia au spus că au fost îngrijoraţi, în raport cu nefumătorii stresaţi, care au însumat 37 de procente şi cei îngrijoraţi – 28%.

Când vine vorba de sentimentul de fericire trăit cu o zi în urmă, circa 83% dintre fumători au declarat că au trăit această stare, în timp ce 89% dintre nefumători au spus acelaşi lucru.