Evreii ultraortodocși protestează împotriva înrolării în armată

114

Mii de evrei ultraortodocși au protestat joi, în Ierusalim, împotriva proiectului autorităţilor de a înrola în serviciul militar bărbaţii din comunitatea lor, o iniţiativă sprjinită de marea majoritate a evreilor.

Joi, o mare de veșminte negre a umplut străzile Ierusalimului pentru a protesta împotriva serviciului militar, despre care ultraortodocşii spun că ar contribui la ruperea tradiţiilor comunităţii și la secularizarea ei. Poliţistul Micky Rosenfeld a relatat că protestele, la care au luat parte 20.000 de persoane, iar s-au desfăşurat violent, soldându-se cu 12 arestări și rănirea a 6 poliţiști.

Primul ministru Benjamin Netanyahu și guvernul său vor să adopte măsura de înrolare a tinerilor ultraortodocşi pentru a evita ca presiunea și responsabilitatea în ceea ce privește serviciul militar să fie numai pe cei din clasa de mijloc. Subiectul menţine activă veșnica luptă între majoritatea seculară și această minoritate. La împlinirea vârstei de 18 ani, toţi cetăţenii israelieni sunt înrolaţi în armată timp de 3 ani. Singurele excepţii sunt cetăţenii arabi din Israel și femeile și bărbaţii ultraortodocși, notează Huffington Post.

Evreii ultraortodocși reprezintă un procent de 10% din populaţia Israelului de 8 milioane de locuitori. Majoritatea nu lucrează, sunt scutiţi de serviciul militar și trăiesc din subsidiul oferit de stat pentru studiile religioase pe care le fac și pentru a-și întreţine familiile.