Experiment într-o mănăstire iezuită – 8 zile de linişte totală

102

Oprește televizorul, computerul, mașina de spălat, telefonul, închide fereastra. Ce auzi? Cât de confortabil te simţi în liniște absolută? Liniștea a fost de mult timp asociată cu spiritualitatea, atât prin retrageri din lumea zgomotoasă, cât și prin jurăminte de tăcere, în care totul se reduce la meditaţie. Astăzi pare un lux de mare preţ.

Cinci oameni s-au oferit ca voluntari pentru un experiment într-o mănăstire iezuită. Jurământul făcut a fost acela de a păstra liniștea timp de opt zile. Singura excepţia a fost de o oră pe zi, pentru masă și pentru a înregistra pe un reportofon sentimentele acumulate.

„Dacă te întorci într-o societate rurală de acum 200 de ani, oamenii văd liniștea ca pe ceva normal. Azi însă, e ca și cum oamenii ar avea o aversiune faţă de liniște”, observă părintele Christopher Jamison, cel care organizează astfel de ieșiri în liniște la Worth Abbey din West Sussex. Criza e dată de, spune el, „simţământul de temă că, dacă nu ești conectat, pierzi ceva.”

„Am rămas cu un copleșitor simţământ de putere personală”, mărturisește Carrie, una din voluntare. „Din punctul meu de vedere, a ieși din zona de zgomot este pur și simplu cea mai uimitoare experienţă pe care o poţi avea”, confirmă Jon, un alt voluntar.

Un studiu al Electrolux dezvăluie că 10.000.000 de oameni din Europa se mută în fiecare an pentru a căuta o casă cu mai puţin zgomot în jur. Tinerii americani primesc mai mult de 6 SMS-uri la fiecare oră. Așadar, a nu reacţiona sau a sta liniștit timp de 8 minute poate fi o provocare serioasă. O stastică din Marea Britanie dezvăluie că sunt 130 de telefoane mobile active la fiecare 100 de oameni. Practic suntem asaltaţi de zgomote, de solicitări.

Un studiu al Sheffield Hallam University a arătat că centrul orașului Sheffield era de două ori mai zgomotos în 2001, faţă de 1991. Un studiu german arată că 4000 de atacuri de cord (3%) au loc anual din pricina zgomotului rutier, în timp ce în Danemarca între 200-500 de morţi premature se datorează tot zgomotului.

Din perspectiva financiară, un studiu al The Interdepartmental Group on Costs and Benefits raportează că pierderile economiei britanice din pricina zgomotului se ridică între 7 și 10 miliarde de lire în fiecare an. Indicii luaţi în calcul sunt perturbarea liniștii publice, efecte adverse asupra sănătăţii și scăderea productivităţii muncii.