Indonezia sub teroare: cutremur, tsunami și erupţie vulcanică (video)

134

Indonezia trăiește sub un spectru apocaliptic după ce în decurs de 24 de ore a fost lovită consecutiv de un cutremur, un tsunami și erupţia unui vulcan. S-au înregistrat pierderi de vieţi omenești și pagube materiale. Vulcanul rămâne pericolul iminent pentru perioada următoare.

Cutremurul de luni seara a avut loc la ora locală 21.42, în largul coastelor regiunii Sumatra. Având o magnitudine de 7.7, cutremurul a avut epicentrul la doar 20km adâncime, fiind urmat de 14 replici, dintre care cea mai mare a fost de 6.2 grade.

Cutremurul a determinat formarea unui tsunami în zona Mentawai. Un număr de 112 persoane au decedat în timp ce alte 502 au fost date dispărute. Valurile au fost raportate ca având înălţimea de până la 6 metri. Un sat de 200 de locuitori a fost complet ras de pe faţa pământului, și doar 40 de persoane au putut fi salvate. Întrucât arhipelagul are peste 17500 de insule, situaţia este dificil de raportat și cunoscut în ansamblu.

Marţi dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui vulcanul Merapi a erupt. Explozia a luat deja viaţa a 25 de persoane, între care și a unui bărbat, cunoscut ca păzitorul spiritual al muntelui Merapi. Comunitatea de la poalele muntelui adună 11.000 de locuitori. Mii de oameni au fugit din zonă în timp ce mulţi alţii refuză să părăsească regiunea.

Peste 600 de mici cutremure au mișcat muntele în acest timp. Vulcanul este doar unul dintre cei 129 monitorizaţi în cel mai mare arhipelag al lumii. Este recunoscut însă ca unul dintre cei mai volatili vulcani ai Indoneziei. Merapi, în traducere înseamnând „Muntele de foc", pare a nu-și fi spus încă ultimul cuvânt. Karisma Vaswani, vulcanologul administraţiei indoneziene a afirmat că se așteaptă și alte erupţii curând, fără însă a putea spune exact când sau cât de mari ar putea fi.

Un cameraman al Reuters a fost citat spunând că „mai multe case și animale au fost arse de norul de foc de pe munte. Toate casele sunt acoperite cu cenușă, alb complet. În pomi frunzele sunt arse." Mai multe organizaţii umanitare s-au mobilizat deja, în timp ce state ale lumii precum America și-au declarat deja suportul și au promis ajutor material. La unele dintre insule se poate ajunge doar după o călătorie de 12 ore pe apă.

Indonezia are o populaţie de 238 de milioane de oameni. Este a patra ţară din lume ca număr de locuitori și cea mai mare comunitate de credincioși musulmani. Ultima erupţie a vulcanului Merapi avut loc în 2006, fiind soldată cu pierderi de vieţi omenești. Cel mai cunoscut tsunami în zonă a avut loc pe 26 decembrie 2004, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 9.1 grade. Au murit atunci 225.000 de persoane din 14 ţări.