Expoziţie inedită de documente din Arhivele Vaticanului

177

O sută de documente din Arhivele Vaticanului vor fi expuse în mod excepţional la Muzeul Capitolin din Roma. Între documentele expuse vor fi o bulă papală de destituire a unui împărat din Evul Mediu şi documente în care Papa Pius la XII-lea se referă la evenimente din al Doilea Război Mondial.

Expoziţia intitulată „Ars in Arcana" va fi vernisată în februarie, anul viitor, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la înfiinţarea Arhivelor Vaticanului de către Papa Paul al V-lea, informează Mediafax.

Unul dintre documentele inedite care vor putea să fie văzute în cadrul expoziţiei este „Dictatus Papae" al Papei Grigore al VII-lea, document datând din secolul al XI-lea, prin care suveranul pontif a afirmat supremaţia papilor faţă de orice altă putere, chiar şi faţă de puterile politice ale vremii. Vor fi expuse documente legate de procesul lui Galileo Galilei şi scrisoarea trimisă de membrii Parlamentului britanic, în care i se cerea Papei Clement al XII-lea să anuleze căsătoria regelui Henric al VIII-lea cu Catherina de Aragon.

Scopul expoziţiei este „aprofundarea istoriei" de către public pentru „cercetarea adevărului şi a binelui comun", a declarat Tarcisio Bertone, secretar de stat la Vatican.

Expoziţia va fi deschisă timp de 7 luni.

(Foto: blogs.reuters.com)