Amnesty International acuză Siria de crime împotriva umanităţii

20

Organizaţia Amnesty International a realizat un raport în care denunţă detenţiile arbitrare, crimele și tortura severă sub regimul Bashar al-Assad.

Amnesty International a depus miercuri, 6 iulie, raportul său la Consiliul de Securitate al ONU acuzând Siria de crime împotriva umanităţii. Documentaţia a fost realizată în urma a peste 50 de interviuri luate victimelor abuzurilor. Grupul de monitorizare nu a avut acces în Siria, motiv pentru care interviurile au fost luate unor refugiaţi sirieni din Liban.

Conform raportului atrocităţile autorităţilor includ foc armat asupra civililor din Tak Kalakh, băi de sânge pe străzi, metode de tortură precum șocuri electrice asupra organelor genitale, arsuri sau bătăi și alte violenţe sistematice. „E vorba de un atac extins și sistematic asupra populaţiei civile implicând o suită de crime împotriva unui mare număr de victime, într-o manieră organizată și urmărită ca politică de stat", se arată în raport.

Amnesty a cerut ONU ca Siria să fie denunţată Curţii Penale Internaţionale de la Haga. Și Human Rights Watch a documentat o serie de crime și violări ale drepturilor omului în orașul Homs din 2 iulie.