Fără „vindecători”! Englezii refuză viza unui predicator

90

Todd Bentley (36 ani) este un predicator controversat, a cărui principală regiune de activitate o reprezintă Statele Unite. El trebuia să susţină o serie de întruniri evanghelistice în Anglia, Țara Galilor și în Irlanda de Nord, în următoarele săptămâni. Însă Biroul pentru Imigrări (Home Office) din Marea Britanie a decis să îi refuze lui Bentley (cetăţean canadian) viza pentru a pătrunde în ţară.

Autorităţile din Marea Britanie au interzis accesul în ţară unui predicator evanghelist cu pretenţii de „vindecător”.

Todd Bentley (36 ani) este un predicator controversat, a cărui principală regiune de activitate o reprezintă Statele Unite. El trebuia să susţină o serie de întruniri evanghelistice în Anglia, Ţara Galilor și în Irlanda de Nord, în următoarele săptămâni. Însă Biroul pentru Imigrări (Home Office) din Marea Britanie a decis să îi refuze lui Bentley (cetăţean canadian) viza pentru a pătrunde în ţară.

„Confirmăm că dl. Bentley a fost exclus din Marea Britanie. Guvernul nu transmite scuze pentru restricţionarea accesului unor persoane în Marea Britanie dacă se consideră că acestea nu pot contribui la bunul mers al societăţii. Sosirea aici este un privilegiu pe care refuzăm să îl extindem asupra celor care pot încerca să ne submineze societatea," se arată într-o declaraţie a Biroului, citată de The Guardian.

Pe lângă pretenţiile sale nedovedite (că poate vindeca miraculos oamenii de cancer și alte boli), Bentley poartă și povara unui trecut tulbure. Fost dependent de droguri, predicatorul a abuzat sexual un minor, pe când avea 13 ani.

Supărarea sfântă

Decizia Biroului de Imigrări l-a făcut pe predicator să reacţioneze dur. Pe pagina de Facebook a bisericii sale el scrie: „Cum rămâne cu toate celelalte celebrităţi, muzicieni și alţii cu un trecut mai colorat decât mine, cărora li se permite să între în Marea Britanie pentru spectacole… Chiar e vorba de trecutul meu și de teama de o posibilă violenţă, sau e o chestiune care ţine de Libertatea Religioasă și un atac asupra Credinţei, lui Dumnezeu și a Vindecării?"

Vindecarea despre care vorbește Bentley include adesea apelul la forţă. Într-o declaraţie tipică a predicatorului el povestește că „Duhul Sfânt mi-a vorbit, harul credinţei a pogorât asupra mea. Mi-a zis 'Lovește-o peste faţă cu bocancul tău.' M-am tras mai aproape și am făcut 'Bam!' Și exact când bocancul meu intra în contact cu nasul ei, femeia a căzut sub puterea lui Dumnezeu." În altă ocazie, predicatorul a declarat că odată a sufocat un om pentru a-l vindeca, sau că a lovit picioarele unei femei până când s-a vindecat miraculos.

Bentley închiriase un centru de conferinţe, unde trebuia să își susţină prezentările publice în faţa câtorva sute de oameni. Nu ar fi fost prima dată când el pășea pe teren britanic. Predicatorul a vizitat ultima dată Anglia în luna decembrie.

În urma vizitei lui însă, mai multe persoane, între care și parlamentarul laburist Malcolm Wicks, au cerut Biroului de Imigrări să îi interzică lui Bentley accesul în ţară. „Vizita lui nu poate face altceva decât rău și aș fi recunoscător pentru orice măsură pe care o puteţi lua," a scris Wicks în petiţia adresată Theresei May, secretar Home Office.

Dincolo de convulsiile miraculoase

În anul 2008, Bentley a căpătat o notorietate internaţională după ce a organizat o serie de întruniri evanghelistice în Florida (SUA), la care au participat câteva mii de oameni. În același an, postul american de televiziune ABC a transmis un reportaj investigativ (vezi Galerie Video) despre presupusele miracole care aveau loc în cadrul acestor întruniri. Reportajul a dezvăluit și aspecte întunecate care ţin de viaţa personală a predicatorului.

Mai cunoscut decât Todd Bentley este însă predicatorul Benny Hinn, notoriu pentru „cruciadele" sale de vindecare. Deși discursul acestuia nu este impregnat de referiri la violenţă, „vindecările" practicate de Benny Hinn generează aceleași „convulsii" vizibile și la întâlnirile evanghelistice ale lui Bentley.

În plus faţă de Bentley, Hinn are la activ și câteva profeţii false privind sfârșitul lumii, care includ distrugerea homosexualilor din SUA, moartea lui Fidel Castro în 1990, sfârșitul lumii în 1992 și 1999. În luna iulie, Christian Post îl citează pe Hinn ca anunţând o revigorare fără precedent a spiritualităţii americane după moartea lui Billy Graham.

Componenta financiară a activităţii lui Hinn este la fel de controversată ca și predicarea lui. În martie 2005, asociaţia Ministry Watch a emis o Alertă pentru Donatori împotriva asociaţiei lui Hinn. Benny Hinn Ministeries se menţine în afara Consiliului Evanghelic pentru Răspundere Financiară.