Obama și Romney – destăinuiri despre religie

272

Revista trimestrială Cathedral Age a publicat ieri un dublu interviu în care a adresat nouă întrebări despre religie atât președintelui american Barack Obama, cât și candidatului Mitt Romney.

Apreciat de presa internaţională ca o deschidere importantă faţă de religie a celor doi politicieni, interviul readuce în discuţie importanţa politică a credinţei religioase pe care o va manifesta viitorul președinte al SUA.

Confruntat cu sondajele care continuă să arate confuzia americanilor faţă de religia pe care o îmbrăţișează (doar 49% dintre votanţi știu că Obama este creștin), actualul președinte a declarat că nu este o prioritate pentru el să convingă pe nimeni cu privire la credinţa lui în Iisus Christos. „Eu am o misiune ca președinte, și aceasta nu include a-i convinge pe oameni că credinţa mea în Iisus este legitimă și reală. Oamenii își pot manifesta credinţa în multe feluri și cred că este important să nu facem doar din credinţă un barometru al valorii sau al caracterului unei persoane."

Mitt Romney, fost episcop în Biserica Mormonă, și-a reiterat credinţa în Iisus pentru a respinge orice posibil reproș din partea evanghelicilor conservatori care remarcă adesea critic înţelegerea specifică Bisericii Mormone cu privire la Trinitate. „Sunt adesea întrebat cu privire la credinţa mea și convingerile mele cu privire la Iisus Christos. Cred că Iisus Christos este Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul omenirii. Fiecare religie are istoria și doctrinele ei unice. Acestea nu ar trebui să fie bazele criticismului ci, mai degrabă un test pentru toleranţa noastră."

Ambii candidaţi au susţinut că religia este un element central pentru viaţa lor, însă că un candidat la o funcţie publică ar trebui judecat după faptele, nu după religia lui.

Interviul a arătat că cei doi au perspective ușor diferite asupra rolului pe care credinţa ar trebui să îl joace în spaţiul public. În timp ce Obama punctează necesitatea de a păstra „cadrul moral și vocabularul" religiei, Romney accentuează nevoia de „a-L recunoaște pe Creator prin ceremonie și cuvânt."