Foto: Manuscrisele de la Marea Moartă sunt online

322

Secole întregi de istorie stau la îndemâna oricărui utilizator de Internet care ar dori să arunce un ochi asupra Manuscriselor de la Marea Moartă, cel mai vechi vestigiu biblic pe care îl are, în prezent, omenirea.

Google și Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi au lansat prima bază de date online, conţinând sulurile cu o vechime de 2.000 de ani, informează Daily Mail. Baza cuprinde imagini cu sulurile, fotografiate la o rezoluţie de 1.200 megapixeli (de sute de ori mai clară decât rezoluţia oferită de cea mai scumpă cameră profesională existentă pe piaţă). Imaginile au fost captate dintr-o singură expunere, pe parcursul căreia, timp de 50 de minute, o cameră a scanat sulul și a absorbit cantităţi uriașe de informaţii.

Oamenii de știinţă spun că sulurile, vechi de 2.000 de ani, au fost redactate de o sectă iudaică din Qumran, în deșertul Iudeii, și au fost ascunse în peșteri în jurul anului 70 d.Hr., când romanii au distrus templul din Ierusalim.

Sulul cărţii lui Isaia – cel mai cunoscut dintre manuscrise – poate fi tradus în întregime, la simpla trecere cu mouse-ul în dreptul textului.

Shai Halevi fotografiind unul dintre fragmentele de sul, la sediul AIA.Așa arată primele fragmente de sul, vândute de păstori pentru o sumă infimă, dar care au astăzi o valoare incalculabilă.  Un fragment din cartea lui Isaia, descoperit pe la jumătatea secolului XX.  Fragmentele de text sunt scrise pe piei de animal, unele atât de fragile încât curatorii muzeului evită pe cât posibil să le expună la lumină pentru a împiedica deteriorarea lor.