Francisc, ultimul papă în istoria Bisericii Catolice (interviu)

1225

Într-o Biserică Catolică pe care o descrie ca fiind deficitară la capitolele moralitate şi credibilitate, profesorul Richard Lester de la Universitatea Leiden (cea mai veche universitate olandeză) prevede că Papa Francisc I riscă să devină ultimul pontif real din istoria Bisericii Catolice.

Într-un interviu acordat postului de radio Voice of Russia, Lester descrie Biserica Romano-Catolică ca o instituţie în incapacitate de a influenţa viaţa credincioşilor. De vină este lipsa dispoziţiei omului modern de a reflecta la aspectele spirituale ale vieţii, explică el.

Aceasta ar cauza, împreună cu lipsa de relevanţă a religiei în viaţa catolicilor, dar şi cu scandalurile de proporţii din interiorul bisericii, scăderea dramatică şi accentuată a numărului celor care frecventează Biserica. El dă exemplul bisericilor din Franţa, Danemarca şi Germania, unde parohiile sunt nevoite să liciteze clădirile şi mobilierul, din cauza numărului tot mai scăzut de enoriaşi care participă la slujbe.

În ceea ce priveşte soluţiile, profesorul consideră că puţine lucruri mai pot fi făcute, în situaţia actuală. O soluţie ar fi o modernizare a Bisericii, dar care să fie sinonimă mai degrabă cu discutarea problemelor nevralgice (abuz, hirotonirea femeilor, căsătorii homosexuale), decât interzicerea lor fără drept de apel.

Dacă Francisc va fi capabil să reformeze Biserica în aşa manieră, el va deveni un lider de succes. Dacă nu, Lester preconizează că el va fi ultimul papă real din istoria Bisericii Catolice. Astfel, papii din anii 2020-2030 ar putea avea un rol asemănător reginei Elisabeta a II-a – unul rol pur nominal, concluzionează el.