Hagia Sofia ar putea fi transformată în moschee (iar)

43

Sfânta Sofia, fosta catedrală a Patriarhiei de Constantinopol, transformată în moschee, apoi în muzeu, ar putea redeveni moschee, dacă cererea unui oficial turc va fi aprobată de autorităţile din Istanbul.

Dacă cererea va fi aprobată, scrie Voice of Russia, „lumea creștină va pierde unul dintre cele mai importante simboluri ale ei și un nou val de islamizare și de persecutare a creștinilor va demara în Turcia".

„Există anumite cercuri politice care cer transformarea bisericii creștine în moschee, provocând astfel întreaga lume creștină. Vor să reducă evenimentele globale care au loc în Orientul Mijlociu la un conflict al civilizaţiilor," a declarat Stanislav Tarasov, președintele Diviziei pentru Orientul Mijlociu-Caucaz al Institutului Internaţional al Noilor State.

Hagia Sofia din Istanbul nu este prima dintre bisericile creștine turce propusă pentru a deveni moschei. Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului a făcut apeluri în repetate rânduri pentru ca bisericile din Niceea și Trapezunt (astăzi Iznik și Trabzon) să fie înapoiate lumii creștine.