Îmbrăcămintea „casual” – o problemă pentru biserică

4723

În ultimele decenii și în ultimii ani s-a observat o schimbare radicală a modului în care oamenii vin îmbrăcaţi la biserică, scrie ABC News. În unele biserici numai pastorul sau preotul mai afișează o îmbrăcăminte care să aducă aminte de natura evenimentului.

Rev. Edward Beck crede că s-a încheiat tradiţia conform căreia la biserică se luau „cele mai bune haine”. „Uneori cred că se iau cele mai proaste haine.” În faţa justificării că oamenii vor să fie „casual”, relaxaţi și liberi de norme, pastorul crede că „persoanele ce vin la biserică pot să arate bine și să se simtă confortabil și fără a fi lălâi sau sumar îmbrăcate.”

Beck spune că ar trebui aplicate cuvintele Eclesiastului „toate își au vremea lor”, fără a amesteca ţinuta de bar sau distracţie, de plajă sau sală de fitness cu cea de biserică, atât în cazul femeilor cât și al bărbaţilor. „Nu suntem la o adunare de tabără sau la o partidă vânătorească. Suntem la o adunare religioasă”, confirmă și Rev. Gregory Pilcher, pastorul unei biserici din El Dorado.

Beck, care este colaborator în domeniul religiei al ABC News deplânge faptul că lumea începe să vină la biserică cu haine atât de „casual” dar pe care nu le-ar lua în cazul întâlnirii la un restaurant respectabil. Preotul recunoaște că de foarte multe ori a predicat oamenilor cerându-le să vină la Dumnezeu „așa cum sunt”. „Nu am înţeles prin asta să vină așa cum sunt când se dau jos din pat… sau când urcă în el.”

O perspectivă diferită este concretizată de probabil cel mai cunoscut pastor american contemporan. Rick Warren se îmbracă în tricou sau cămașă atunci când predică în megabiserica Saddleback sau la alte evenimente conexe. Explicaţia e simplă, atitudinea e generată de mentalitatea „seeker friendly” – cum să fii ușor de primit de un căutător al adevărului care e nou-venit la biserică.

Cunoscut iniţial pentru felul hawaiian de a se îmbrăca la amvon, apoi pentru cel casual, la ceremonia de învestire a lui Barack Obama Warren a fost îmbrăcat la costum. A fost criticat pentru faptul că acordă mai mult respect evenimentelor seculare decât celor religioase.