ONU: Monopol ortodox în religia Republicii Moldova

61

În Moldova s-a constatat monopolul bisericii ortodoxe în detrimentul celorlalte culte religioase. Informaţia a fost dată de Heiner Bielefeldt, raportor special al ONU privind libertatea religiei sau credinţei, în urma vizitei de o săptămână făcută în ţara de peste Prut.

Bielefeldt recunoaște libertatea religioasă din Moldova și faptul că este un stat laic, dar atrage atenţia asupra unei concepţii ce poate duce la situaţii periculoase – aceea că „doar o singură tradiţie religioasă trebuie să servească drept element constitutiv sau stâlp al societăţii." În Constituţia Moldovei apare ideea că religia creștin-ortodoxă e prioritară. Bielefeld e de acord că va fi dificil pentru politicieni dar „excluderea acestui punct va fi soluţia ideală".

El a propus guvernului și emiterea unei legi antidiscriminare care să îmbunătăţească relaţiile între ortodocși și protestanţi, evrei sau musulmani. Oficialul ONU a dat exemple în care credincioșii baptiști nu au putut fi îngropaţi în cimitirele comunitare ortodoxe, sau în care simboluri sau așezăminte ale altor religii au fost profanate. Temerea de islamismul extremist a dus la întârzierea până anul acesta a înregistrării comunităţii musulmane din Moldova.

Rezultatele misiunii raportorului special vor fi expuse într-un raport al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în martie 2012.