Arderea Coranului ar pune în pericol soldaţii din Afganistan

22

    Mai mulţi lideri creştini, liberali şi conservatori, se opun iniţiativei unui grup din Florida de a arde în public mai multe copii ale Coranului, cu prilejul comemorării evenimentelor nefericite de la 11 septembrie 2001.

    „Induşi în eroare sau confuzi cu privire la dragostea faţă de aproapele, pe care Christos ne cheamă să o arătăm, liderii şi membrii grupării [the Dove World Outreach Center], precum şi alţii asemenea lor, sunt implicaţi în hărţuirea musulmanilor, plănuind o Zi Internaţională a Arderii Coranului, care ar urma să fie celebrată pe 11 septembrie", a declarat pastorul Michael Kinnamon, secretar general al Consiliului Naţional al Bisericilor (SUA).

    „Asemenea fapte, pline de o ură făţişă, nu sunt o mărturie a credinţei creştine. Ele contrazic lucrarea lui Christos şi mărturia bisericii în lume", a mai precizat Kinnamon.

    „Planurile de a arde copii ale Coranului, în data de 11 septembrie, arată lipsă de respect faţă de vecinii noştri musulmani şi vor spori tensiunile dintre creştinii şi musulmanii din întreaga lume", se arată într-o declaraţie oficială a Alianţei Evanghelice Internaţionale.

    Pe parcursul weekendului trecut, mii de musulmani din întreaga lume au protestat vizavi de intenţia de ardere a cărţii sfinte a Islamului, notează The Christian Post. Sute de indonezieni s-au strâns, duminică, în faţa ambasadei SUA din Jakarta, purtând pancarte pe care scria: „Dacă ardeţi Coranul o să ardeţi în Iad". Ieri, la Kabul (Afganistan), sute de afgani s-au adunat pentru a protesta împotriva acestui plan. Protestatarii au cântat „Islamul să trăiască" şi „Moarte Americii".

    Purtătorii de cuvânt ai grupării care plănuieşte arderea Coranului au declarat că acesta este un „gest de iubire". „Facem acest lucru ca un avertisment cu privire la învăţăturile şi ideologia Islamului, pe care le urâm pentru că sunt odioase. (…) A avertiza cu privire la pericol şi stricăciune este un act de iubire."

    Generalul David Petraeus, comandantul trupelor americane din Afganistan, a avertizat că punerea în aplicare a unui astfel de plan va provoca tensiuni şi va pune în pericol vieţile soldaţilor americani care luptă pe frontul din Afganistan, notează AFP.

    Arderea publică a Coranului „este exact genul de acţiune de care talibanii se folosesc şi care ar putea provoca probleme majore. Nu doar aici, ci oriunde în lume unde suntem implicaţi în conflicte cu comunitatea musulmană", a declarat gen. Petraeus.

    Deşi a admis că temerile generalului David Petraeus sunt legitime, Terry Jones, liderul religios al grupării a declarat că „Noi trebuie să trimitem un mesaj clar facţiunii radicale a Islamului. Nu vom mai fi influenţaţi şi dominaţi de agitaţiile şi ameninţările lor."

    Gruparea care plănuieşte arderea Coranului este din Florida, are aproximativ 50 de membri, iar pagina sa de pe Facebook are mottoul „Islamul este de la Diavol".