„Inocenţa musulmanilor” și ciocnirea mentalităţilor

227

„Taci America!" scria pe o pancartă fluturată de un protestatar musulman în faţa ambasadei americane de la Cairo. Khaled Ali (39 de ani) tocmai aruncase o grenadă cu gaze lacrimogene, înainte să le explice jurnaliștilor că „noi nu insultăm niciodată, niciun profet – nici pe Moise, nici pe Iisus – deci de ce nu putem cere ca Mahomed să fie respectat?".

Evenimentele care s-au succedat cu rapiditate după ce producţia „Inocenţa musulmanilor" a fost descoperită de cei pe care îi descrie au produs inflamarea musulmanilor din 20 de ţări. Incidentele violente generate de filmul antiislam s-au soldat cu moartea a 31 de persoane între care și ambasadorul american la Benghazi (estul Libiei).

Filmul evenimentelor

Circa 3.000 de egipteni au ieșit să protesteze în faţa ambasadei americane din Cairo, înainte ca, pe 11 septembrie, patru americani (între care și ambasadorul Chris Stevens) să fie uciși, în Libia, în timpul unui atac la consulatul SUA la Benghazi.

Pe 12 septembrie, autorităţile de la Tripoli au transmis scuze Statelor Unite și au acuzat susţinătorii regimului lui Gaddafi și Al-Qaida. Președintele Obama a calificat atacul drept „scandalos", dar a exclus întreruperea legăturilor cu Libia.

Violenţele au continuat la doar o zi după și nu par să se fi încheiat nici acum. Cel mai recent atentat provocat de scandalosul film a avut loc ieri la Kabul, unde 12 persoane (între care opt sud-africani) au murit în urma unui atentat kamikaze comis de o femeie. Atacul a fost revendicat de grupul Hezb-e-Islami, al doilea pilon al insurecţiei afgane după talibani, care afirmă că vrea să răzbune difuzarea filmului antiislam.

Între timp, un imam salafist egiptean a lansat o fatwa în care cere uciderea tuturor protagoniştilor filmului (potrivit centrului american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE).

Reacţii de stat

Mai multe state au luat măsuri pentru ca filmul să nu fie difuzat pe teritoriul lor. Este cazul Rusiei, care evaluează posibilitatea interzicerii complete a accesului la site-ul YouTube. „Poate părea o glumă, dar din cauza acestei înregistrări video (…) toate serviciile site-ului de Internet Youtube ar putea fi complet blocate pe teritoriul Rusiei", după intrarea în vigoare pe 1 noiembrie a unei noi legi asupra Internetului, a anunţat ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, pe contul său de Twitter, citat de Mediafax.

Germania, în schimb, încearcă să interzică difuzarea filmului într-un cinematograf. Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a apreciat că este vorba de o „manifestare politică", nu una care ţine de libertatea de exprimare, astfel că autorităţile germane ar putea invoca raţiuni care ţin de siguranţa naţională pentru a putea interzice filmul, indică aceeași sursă.

La polul opus se află directorul controversatei publicaţii franceze Charlie Hebdo, care a publicat în numărul de miercuri caricaturi reprezentându-l pe Profetul Mahomed. Directorul apreciază că aceste caricaturi nu ar trebui să fie mai provocatoare decât de obicei: „Libertatea presei este o provocare?!". Directorul recunoaște însă că scopul publicării la acest moment a caricaturilor este unul de marketing: „Caricaturile îi vor şoca pe cei care vor citi o publicaţie pe care nu o citesc niciodată."

Cât de liberă să fie exprimarea?

Chestiunea libertăţii de exprimare este una sensibil de judecat la nivel internaţional. Negarea Holocaustului este protejată ca libertate de exprimare în SUA, dar este interzisă prin lege în Germania și alte state europene, notează The New York Times. Așa cum este dificil pentru un musulman să accepte viziunea americană asupra libertăţii de exprimare, la fel de dificil este pentru un american să înţeleagă că a-l jigni pe Profetul Mohamed este, pentru un musulman o insultă mai puternică decât jignirea oricărei persoane. „Când jignești pe cineva, rănești un singur om," a explicat Ahmed Shobaky, un bijutier egiptean de 42 de ani. „Dar când insulţi o religie în felul acesta, insulţi o întreagă naţiune, care e rănită."

Nu toţi musulmanii gândesc însă așa. Pentru Mohamed Sabry, un sculptor de 29 de ani care predă arte plastice în Egipt, „a vedea lumea islamică într-o astfel de condiţie…subdezvoltată, e o insultă mai mare la adresa Profetului."

Niciun articol de afișat