Musulmani consiliaţi după un eveniment organizat de creştini

73

Autorităţile islamice vor oferi consiliere spirituală mai multor musulmani din Malaysia care au participat la o reuniune în interesul comunităţii, găzduită de o biserică metodistă. Anunţul a fost făcut de un sultan regal, informează AP.

Participarea musulmană la cina organizată de nemusulmani, în cadrul bisericii metodiste, a stârnit îngrijorarea oficialilor. Aceştia au declarat că vor furniza servicii de consiliere în vederea "restaurării credinţei" musulmanilor care au luat parte la eveniment.

Autorităţile se tem că cina a fost, de fapt, un pretext pentru convertirea musulmanilor, o acuzaţie gravă în contextul în care, în cele mai multe state din Malaysia, prozelitismul musulmanilor este pasibil de pedeapsa cu închisoarea.

Sultanul Sharafuddin Idris Shah, conducătorul legal al statului malaysian Selangor (din centrul ţării) a declarat că oficialii islamişti care au investigat aspecte legate de cina organizată în luna august, au descoperit "dovezi că au existat tentative de subminare a credinţei musulmanilor." Sultanul nu a detaliat şi nici nu a menţionat creştinii în declaraţia sa, precizând totodată că dovezile sunt "insuficiente pentru a lua mai departe acţiuni în instanţă".

Oficialii Bisericii au negat în mod repetat orice prozelitism apărut la cina pe care au descris-o ca o adunare multietnică pentru a sărbători activităţile unei organizaţii comunitare care a lucrat cu femeile, copiii şi pacienţii cu HIV. Liderii creştini a criticat, de asemenea, forţele de ordine islamice pentru ceea ce ei au numit un raid neautorizat.

Afirmaţiile făcute de sultanii statului reprezintă, în Malaysia, declaraţii cu autoritate morală, mai ales pentru comunitatea etnică a musulmanilor Malay. Musulmani, care însumează 28 de milioane de locuitori (aproape două treimi din ţară) nu au voie să îşi schimbe religia.

De aceea, afirmaţia sultanului Sharafuddin, care a cerut aplicarea consilierii spirituale, pune capăt acestui caz, a explicat rev. Hermen Shastri, secretarul general al Consiliului Malaysian al Bisericilor. "Nimeni nu ar trebui să mai speculeze sau să agraveze situaţia," a mai spus reverendul.

Sultanul a adăugat luni că a fost "extrem de îngrijorat şi extrem de jignit de încercările unor partide de a slăbi credinţa unor musulmani."

"Sperăm ca după acest incident, orice activitate… având ca scop răspândirea altor religii prin convertirea de musulmani, să înceteze de îndată în Selangor," a mai spus sultanul.

Populaţia nemusulmană din Malaysia cuprinde în principal creştini, budişti şi hinduşi. Câţiva dintre aceştia au deplâns, în ultimii ani, zelul autorităţilor islamice în încercarea de a susţine Islamul, pe care le acuză că nu reuşesc să respecte drepturile minorităţilor.

(Foto: vancouversun.com)