O căsătorie cu o minoră de 11 ani în Malaysia redeschide subiectul pedofiliei ascunse

462

Autorităţile din Malaysia investighează un caz în care un bărbat în vârstă de 41 de ani a trecut graniţa în Thailanda, unde s-a căsătorit cu o fetiţă de doar 11 ani, caz care a generat un oprobiu în comunitatea majoritar musulmană a Malaysiei.

Che Abdul Karim nu a putut să menţină căsnicia un secret pentru mult timp, fiindcă una dintre celelalte două soţii ale sale a depus o plângere oficială la poliţie, după ce acesta a apărut la ușă cu noua sa soţie, de doar 11 ani. Karim este imam în satul unde locuiește, în nordul statului Kelantan, și are cu cele două soţii ale sale șase copii, cu vârste între 5 și 18 ani, scrie Washington Post.

Conform legii, musulmanii care nu au împlinit vârsta de 16 ani au voie să se căsătorească doar cu acordul părinţilor și acceptul unui tribunal religios. De asemenea, bărbaţii musulmani au voie să aibă până la patru copii în Malaysia.

Cu toate acestea, ministrul malaysian al Familiei spune că nu există nicio evidenţă că vreo autoritate religioasă a aprobat căsnicia, care prin urmare ar fi ilegală și l-ar trimite pe Karim pentru șase luni la închisoare. Autorităţile îi investighează în prezent părinţii fetei pentru a vedea dacă au aprobat căsnicia, așa cum pretinde Karim, și dacă nu cumva părinţii și-au vândut fata din cauza sărăciei în care trăiesc.

Karim spune că uniunea este legală și aprobată de părinţi și că nu va deveni formală în Malaysia decât după ce fata împlinește 16 ani, timp în care va locui în continuare cu părinţii. Conform presei locale, fata a fost citată spunând că nu înţelege de ce s-a scandalizat lumea din moment ce este îndrăgostită de Karim. Fata nu merge la școală.

Reprezentanţii UNICEF s-au declarat șocaţi de acest incident „inacceptabil”, menţionând că uniunile care implică minori și care sunt permise în numele religiei ar putea acoperi de fapt un număr mare de pedofili și prădători sexuali. Atât ONU, cât și activiștii locali cer guvernului să ridice limita minimă de căsătorie la 18 ani, pentru a pune capăt fenomenului mireselor-copii.

Acest fenomen, care afectează în mod disproporţionat fetele și care este înrădăcinat atât în tradiţia musulmană, cât și în sărăcie, rămâne răspândit în ţările musulmane în curs de dezvoltare, în special în Asia de Sud-vest și în Africa Centrală, unde se estimează că 2 din 5 fete se căsătoresc în copilărie. În numere absolute însă, fenomenul este cel mai prevalent în India, conform unui raport al Consiliului pentru Relaţii Externe (CFR), o organizaţie americană nonprofit specializată în politică externă a Statelor Unite și în afaceri internaţionale.

Căsătoriile la vârste așa de fragede nu doar că pot provoca traume fizice și psihice copiilor, dar a devenit evident că le scad oportunităţile educaţionale și șansele la independenţă financiară, ceea ce perpetuează sărăcia și inhibă progresul economic, social și stabilitatea ţărilor unde se practică această tradiţie. Din aceste motive, convenţiile internaţionale interzic aceste căsătorii și stabilesc vârsta majoratului la 18 ani.

Anul trecut, în Indonezia, o altă ţară majoritar musulmană, un grup de clerici islamici organizat din femei a cerut guvernului să ridice vârsta minimă pentru căsătorie la fete de la 16 la 18 ani, citând studii care arătau că multe dintre cele ce deveneau mirese nu își mai continuau studiile și că jumătate dintre căsnicii se terminau în divorţ. Indonezia este una dintre puţinele ţări musulmane unde rolul femeilor clerici, ulama, este important în viaţa culturală și sociopolitică a ţării și este una dintre cele mai puternice caracteristici care diferenţiază islamul din Indonezia de islamul din alte ţări.