Febra cumpărăturilor înainte de Ramadan

90

Jurnaliștii de la Daily Mail scriu că Londra este captivă în aceste zile unui val de oameni bogaţi din Orientul Mijlociu, care au venit la o cură de distracţie și shopping înainte de începerea Ramadamului, pe 20 iulie. Fenomenul este cunoscut la Londra ca „febra Ramadamului".

Înainte de luna de post, o lună de distracţie, cam așa s-ar traduce fenomenul. Turiștii musulmani își aduc mașinile de lux cu avionul, se cazează la cele mai scumpe hoteluri sau chiar cumpără proprietăţi în zonele exclusiviste ale orașului.

Aceasta este o oportunitate pentru afacerile locale, hotelurile își antrenează cu grijă angajaţii arabi pentru a fi la dispoziţia conaţionalilor lor, magazinele înlocuiesc marfa de vară, care de obicei s-ar afla la reduceri, cu colecţii noi de haine și accesorii, precum și produse în ediţie limitată, deoarece noii clienţi nu cheltuie câte o mică avere în fiecare magazin, pe orice fel de produse.

Dacă un britanic cheltuie, în medie, 120 de lire pentru o ieșire la cumpărături prin magazinele de firmă, iar un american, 550 de lire, un turist din Arabia Saudită lasă la casă, în medie, 1.900 de lire sterline per ieşire. Asta într-o lună normală, înainte de Ramadan suma se dublează.

Străzile sunt pline cu mașini de lux, cu numere arabe și unele hoteluri de cinci stele din Londra au anunţat că 80% dintre oaspeţii lor din aceste zile sunt din Orientul Mijlociu. Foarte căutate în această perioadă sunt şi companiile care oferă şoferi, bucătari particulari sau agenţi de pază.

Fenomenul, poreclit „febra Ramadanului", este deja unul cu tradiţie în Marea Britanie, cu o creştere a vizitatorilor de la an la an. Asta mai ales după ce Franţa a interzis purtarea vălului islamic, burka, în public.

„Febra Ramadanului este un fenomen uriaş, care ne aduce milioane", a declarat Jace Tyrell, de la New West End Company, firma de management a retailerilor din unul dintre districtele de shopping ale Londrei. Conform spuselor sale, anul trecut, vizitatorii din Orientul Mijlociu au cheltuit în Londra 120 de milioane de lire înainte de Ramadan, iar suma creşte anual, relatează Daily Mail.