Legea vrăjitoriei a trecut tacit prin Senat

177

Senatul a adoptat luni iniţiativa legislativă a unui grup de deputaţi PDL care propun legiferarea practicilor oculte. În proiectul de lege este vizată în special vrăjitoria, cu spectrul larg de practici cum ar fi ghicitul, farmecele, prezicerile și vindecările.

În proiect se afirmă că „vrăjitoria înseamnă ritualuri magice prin care se invocă realităţi spirituale demonice, cu scopul de a înlătura anumite boli, de a reface sau destrăma legături dintre oameni." Motivaţia oferită de parlamentari este protecţia cetăţenilor care, din naivitate sau neștiinţă sunt vulnerabili în faţa escrocilor ce pretind că au puteri supranaturale. Iniţiatorul legii, deputatul PDL Alin Popoviciu a declarat pentru Gândul că s-a consultat cu „adevăratele vrăjitoare" şi a primit acordul lor, fiindcă şi ele ar vrea să fie protejate de impostori.

Propunerea legislativă urmărește și crearea de standarde ocupaţionale și definire a noţiunilor de ghicitor, practică ocultă, vrăjitorie sau farmece. Meseriile vor fi încadrate la profesii liberale, prestatorii având obligaţia de a poseda autorizaţie de liberă practică și de a adera la o organizaţie profesională specifică. Legalizată ca meserie, practica vrăjitoriei îi va forţa pe prestatori să emită documente, facturi și chitanţe, să asigure garanţii și să plăteasca impozite.

Legea prevede modificarea Codului Penal astfel încât, pentru cazul în care clienţii nu vor avea rezultatele promise, așa-zisa vrăjitorie să poată fi incriminată ca înșelăciune, respectiv infracţiune. Pe de altă parte, iniţiativa legislativă interzice amplasarea cabinetelor de ghicit şi vrăjitorie sau desfăşurarea activităţilor oculte, dar şi publicitatea de orice fel, în proximitatea lăcaşurilor de cult, a instituţiilor publice, a instituţiilor de învăţământ sau a unor instituţii de interes public.

Iniţial, Comisia Juridică a Senatului, care este prima cameră sesizată, a respins proiectul pedeliştilor. Ieri însă a trecut tacit de camera superioară a parlamentului, prin expirarea termenului de dezbatere. Senatorul PSD Toni Greblă susţine că este o „aberaţie legislativă". Contactat de ziarul Gândul, Popoviciu explică: „Eu am vorbit cu colegii mei de la Senat şi mi-au spus că au lăsat-o aşa, să treacă tacit, pentru că le-a fost frică de blesteme, ştiu eu?! Acum legea va veni la noi, la Cameră, unde va beneficia de o dezbatere serioasă şi avem speranţe mari." Deputaţii au cuvântul final asupra legii.

În creștinism vrăjitoria este considerată o practică ocultă, iar Biblia denunţă ca păcat iniţierea sau atragerea persoanelor în astfel de activităţi. „Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi.” (Deuteronom 18: 10-11).