Libertatea presei este tot mai restrânsă

34

Libertatea presei este încălcată din ce în ce mai frecvent, jurnaliştii fiind bătuţi, ameninţaţi, persecutaţi de autorităţi şi condamnaţi la ani grei de detenţie. Un jurnalist rus se află în comă după ce a fost bătut cu o rangă, iar Comisia Europeană a criticat restrângerea libertăţii de exprimare în Turcia.

Jurnalistul rus Oleg Kaşin a fost bătut crunt, cu o rangă, de doi atacatori necunoscuţi. Atacul, surprins de o cameră de supraveghere, este legat de îndatoririle profesionale ale lui Kaşin, susţine redactorul-şef al ziarului Kommersant, Mihail Mihailin. Jurnalistul Anatoli Adamciuk a fost bătut, în noaptea de duminică spre luni, la periferia Moscovei, anunţă Mediafax.

Numărul jurnaliştilor turci care sunt pasibili de amenzi şi procese, din cauza articolelor publicate, este în continuă creştere, conform organizaţiilor care monitorizează libertatea presei. Unii dintre jurnalişti au primit condamnări în centre de detenţie sau sunt pe punctul de a fi încarceraţi, notează CNN.

Jurnalistul de investigaţii Ismail Saymaz are 12 capete de acuzare şi pedeapsa cumulată pentru toate cele 12 cazuri se ridică la 95 de ani de închisoare. Este doar unul dintre cazurile de încălcare a libertăţii presei în Turcia. International Press Institute anunţa, la sfârşitul lunii septembrie a.c., că 50 de jurnalişti turci se află în centre de detenţie şi alţi 50 riscă să fie condamnaţi la închisoare din cauza muncii lor.

Comisia Europeană a acuzat Turcia că nu asigură dreptul la liberă exprimare. CE şi-a exprimat îngrijorarea în contextul prezentării raportului anual în vederea pregătirii aderării Turciei la UE. Turcia a căzut de pe locul 102 pe locul 138 în indexul libertăţii presei, conform asociaţiei Reporters Without Borders (RWB).

„Protestul anti-abuz" organizat de jurnaliştii Victor Ciutacu şi Mircea Badea în faţa sediului CNA a adunat, ieri, 2.000 de persoane venite să susţină dreptul la liberă exprimare. Participanţii au scandat lozinci precum: „Jos cenzura!" şi „Am dreptul să vorbesc!" Artiştii Victor Socaciu şi Florin Chilian s-au solidarizat cu protestatarii. Protestul „este un semnal de alarmă pe care noi, societatea, trebuie să-l tragem," a declarat Victor Socaciu.

RWB a atras atenţia asupra violării dreptului la liberă exprimare a jurnaliştilor din regiunea Darfur (Sudan). Radio Dabanga a făcut o declaraţie publică despre arestarea jurnalistului Abdelrahman Adam, acuzat între altele de „crime împotriva statului". Agenţii aparatului guvernamental de securitate au organizat un raid în birourile ziarului Al Sahafah şi l-au arestat pe jurnalistul Jaafar Subki Ibrahim.

Subiectele care atrag ameninţări şi represiuni împotriva jurnaliştilor din Sudan sunt următorul referendum (cu privire la divizarea Sudanului) şi faptul că preşedintele Sudanului este acuzat de Curtea Internaţională de la Haga, notează Sudan Tribune.

„Represiunea împotriva libertăţii presei înaintea referendumului face imposibil ca sudanezii să îşi poată îndeplini rolul de cetăţeni", a declarat Ambroise Pierre, directorul RWB Africa.

Burma ocupă locul 5 în indexul libertăţii presei, după ce a refuzat accesul jurnaliştilor străini care să relateze, de la faţa locului, despre alegerile controversate care au avut loc în acest an. Primele 4 locuri sunt ocupate, în acest top, de Iran, Turkmenistan, Coreea de Nord şi Eritrea. „În Burma nu există deloc libertate a presei", a declarat Zin Linn, de la Burma Media Association.

Jurnaliştii din Burma au primit sentinţe dure ca urmare a publicării unor informaţii care nu au convenit regimului politic. Jurnalista Hla Hla Win, de la Democratic Voice of Burma (DVB), a fost condamnată la 27 de ani de închisoare, iar asistenta ei, Myint Naing a primit 7 ani de detenţie. În prezent, 17 jurnalişti de la DVB sunt închişi în centrele de detenţie din Burma.

Doi jurnalişti de la publicaţia baptistă Biblical Recorder au demisionat zilele trecute, acuzând faptul că „libertatea presei, aşa cum o ştim noi, a murit", notează newobserver.com.