Instanţa franceză decide că școlile nu trebuie să ofere și meniuri fără porc

672

Un tribunal din estul Franţei a prezentat joi, 13 august, o decizie a administraţiei locale de a nu mai oferi meniuri fără carne de porc în cantinele școlilor, stârnind îngrijorare în rândul liderilor musulmani, mai ales din cauza stabilirii unui precedent pentru alte orașe din ţară.

Primarul orașului Chalon-sur-Saone, Gilles Platret, care a decis în luna martie ca școala să nu mai ofere meniuri speciale fără carne de porc, consideră decizia curţii „o primă victorie a secularismului”, informează Religion News Service (RNS). Liderul Consiliului Francez al Credinţei Musulmane, Abdallah Zekri, consideră însă că „decizia primarului… nu va aduce pace socială în școli”.

Aceasta nu este prima ocazie în care educaţia și religia intră în conflict în ţara cu cea mai mare populaţie de evrei și de musulmani din Europa. În anul 2004, guvernul francez a interzis purtarea elementelor de vestimentaţie și a însemnelor religioase „ostentative” în școli, precum vălul islamic integral sau parţial (hijab, chador, khimar), kipa, crucile mari creștine, turbanul sikh sau bandanele cu semnificaţie religioasă.

Deși decizia administraţiei locale a avut în special motivaţii financiare, partidul de extremă dreaptă Frontul Naţional a promis să susţină asemenea iniţiative în cele 11 orașe pe care le controlează. „Nu vom accepta în mediul școlilor cereri motivate religios. Nu există motive pentru ca religia să intervină în sfera publică; aceasta este legea”, a declarat lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, conform RNS.