Bătuţi, închişi sau condamnaţi la moarte. Aceasta este soarta multor oameni, persecutaţi din cauza religiei lor. Luni, 28 iulie, John Kerry, secretarul de Sstat al SUA a anunţat că Turkmenistanul se adaugă celor opt state aflate deja pe lista ţărilor în care persecuţiile religioase sunt cele mai intense şi care provoacă migrarea a milioane de persoane.
Burma, China, Eritreea, Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudită, Sudan, Uzbekistan şi acum şi Turkmenistan. Acestea sunt ţările care fac parte din lista „Countries of Particular Concern”, ce prezintă ţări în care populaţia suferă persecuţii din motive religioase, listă care nu se mai modificase din anul 2006, notează Huffington Post.
În Turkmenistan, o ţară în care predomină musulmanii sunniţi, închinarea celor care aparţin altor religii şi educaţia religioasă sunt interzise. Cei care nu sunt musulmani sunniţi sunt arestaţi, bătuţi şi torturaţi pentru credinţa lor, nu au voie să poarte veşminte religioase şi nici să distribuie materiale confesionale. Orice grup sau confesiune religioasă trebuie înregistrată de către guvern, însă în ultimii ani, cererile de înregistrare ale musulmanilor șiiţi, ale protestanţilor şi ale Martorilor lui Iehova au fost respinse.
Toate aceste condiţii forţează deplasarea a milioane de oameni, creştini, musulmani, hinduşi şi alţii, care îşi părăsesc locurile natale în căutarea unui loc în care credinţa lor să fie tolerată. Astfel, comunităţi întregi dispar din locurile unde au locuit atâtea generaţii sau sunt răspândite în toate colţurile lumii.
Potrivit unui raport al Pew Research Center, numărul persecuţiilor religioase a crescut din anul 2007 până în prezent. Mai bine de trei sferturi din populaţie locuieşte în zone în care există restricţii în ceea ce priveşte religia. Un raport asupra libertăţii religioase arată că 2013 a fost anul cu „cele mai mari deplasări ale membrilor comunităţilor religioase din ultimii ani”, potrivit csmonitor.com.
Deşi autorităţile religioase par îngrijorate de această situaţie, nu s-au luat măsuri la scară largă care să evite persecuţiile pe motive religioase. Doar puţini au fost cei care au protestat sau care au intervenit pentru a-i proteja pe cei care au altă religie.
În acest context, problema libertăţii religioase devine din ce în ce mai acută. Luna trecută, în cadrul Congresului Internaţional organizat de Departamentul de Drept al Universităţii LUMSA şi de Şcoala de Drept a Universităţii Sf. Ioan a fost luată în discuţie tema „Libertatea religioasă conform dreptului internaţional şi conflictul global al valorilor”. Papa Francisc a subliniat faptul că libertatea religioasă este un subiect de actualitate şi de intensă dezbatere. De asemenea, a recunoscut că este îngrijorat de faptul că persecutarea creştinilor este în prezent chiar mai puternică decât în primele secole ale Bisericii, notează catholica.ro.
Papa Francisc spunea că libertatea religioasă este un drept fundamental al omului, în virtutea căruia poate căuta adevărul şi poate adera la el. Însă aceasta nu este limitată la nivelul teoretic, ci include şi libertatea de a trăi conform principiilor care reies din adevărul găsit. El mai declara că „libertatea religioasă […] favorizează dezvoltarea de raporturi de respect reciproc între diferitele confesiuni şi o colaborare sănătoasă a lor cu statul şi societatea politică, fără amestecarea rolurilor şi fără antagonisme”.