Lordul Jonathan Sacks, fostul prim-rabin al Marii Britanii și un lider proeminent în promovarea relaţiilor interconfesionale, a câștigat Premiul Templeton pentru anul 2016.
Într-o lume a violenţei și a extremismului, oamenii care luptă pentru un viitor pașnic par să devină o raritate. Iar atunci când ajung să fie remarcaţi prin distincţii importante, este eseţial ca societatea să îi cunoască. În această situaţie se află și Jonathan Sacks. Viziunea lui cu privire la o lume mai bună și „mentalitatea viitorului” pe care și-a dezvoltat-o au fost atuurile care l-au recomandat pentru primirea prestigiosului premiu – a declarat Jennifer Simpson, care conduce consiliul de administraţie al Fundaţiei „John Templeton”.
„După 9/11, rabinul Sacks a întrezărit necesitatea unui răspuns la provocările radicalizării și ale extremismului și a făcut acest lucru cu demnitate și graţie”, a comentat mai departe Simpson, citată de RNS. „El a fost întotdeauna înaintea timpului său și, datorită iniţiativelor sale, lumea poate privi spre viitor cu speranţă, adică ceva de care avem multă nevoie chiar acum.”
Faptele
Sacks, acum în vârstă de 67 de ani, a servit ca prim-rabin al Marii Britanii între 1991 și 2013 și a fost de multe ori apreciat pentru activitatea sa de revitalizare a instituţiilor evreiești. În timpul mandatului său – a precizat Fundaţia „John Templeton” –, „a construit o reţea de organizaţii care a pus o amprentă evreiască în multe domenii, inclusiv în afaceri, feminism, educaţie și le-a cerut evreilor britanici să se orienteze spre exterior, pentru a-i împărtăși etica credinţei lor comunităţii mai largi”.
În același timp, Sacks s-a remarcat prin modul în care a încercat să ajute instituţiile religioase să se depărteze de abordările extremiste. În cartea sa cea mai recentă, Not in God´s Name (Nu în numele lui Dumnezeu), Sacks face referiri în mod explicit la pericolul extremismului. „Prea des în istoria religiei, oamenii au ucis în numele unui Dumnezeu al vieţii, au purtat războaie în numele unui Dumnezeu al păcii, au urât în numele Dumnezeului iubirii și au dat dovadă de cruzime în numele unui Dumnezeu al compasiunii”, a spus el. „Când se întâmplă acest lucru, Dumnezeu vorbește, uneori cu o voce care abia mai poate fi auzită în larma celor care pretind că vorbesc în numele Său. Ceea ce spune El în astfel de momente este: «Nu în numele Meu».”
Sacks a recunoscut că se simte deosebit de mândru de eforturile sale și de rezultatele pe care le-a obţinut. A iniţiat relaţii strânse cu grupurile musulmane din Marea Britanie: „Am avut parte de o primire caldă în comunitatea musulmană”, a spus rabinul. În ciuda succeselor pe care le-a realizat, Sacks a recunoscut că a fost șocat, consternat de ascensiunea antisemitismului în Europa, adăugând că „ura care începe cu evreii niciodată nu se termină cu evreii”.
Premiul
Premiul a fost creat de investitorul și filantropul Sir John Templeton, în 1973. Fundaţia care îi poartă numele, cu sediul în Pennsylvania, sprijină cercetarea şi descoperirile privitoare la lumea spirituală. Cu timpul, a devenit cel mai prestigios premiu în domeniul religiei, fiind o formă de răsplătire a „contribuţiilor excepţionale la afirmarea dimensiunii spirituale a vieţii, prin reflecţie, descoperiri sau lucrări practice”, declară Fundaţia „John Templeton”. Sacks se alătură unei pleiade de mari câștigători ai Premiului Templeton, inclusiv Maica Tereza, Billy Graham, Dalai Lama și Desmond Tutu.
Valoarea monetară a premiului este mai mare decât cea a Premiilor Nobel. Templeton a dorit prin investiţia sa să arate că progresul în domeniul spiritual nu este mai puţin important decât alte domenii ale cunoaşterii umane. În consecinţă, rabinul britanic va primi o sumă impresionantă de 1,5 milioane de dolari, pe care îi consideră bine-veniţi pentru a-și continua munca la care s-a angajat.