Testamentul lui bin Laden: O avere donată pentru jihad

343

Osama bin Laden, fostul lider al reţelei teroriste al-Qaida, eliminat de un comando american în 2011, a lăsat prin testament o avere de 29 de milioane de dolari, cea mai mare parte destinată continuării jihadului, conform unor documente prezentate recent.

Testamentul lui bin Laden a fost publicat în presa din Statele Unite, scrie BBC, care precizează că fostul lider al reţelei teroriste a cerut familiei să „se supună voinţei sale” și să cheltuiască acești bani „pe jihad, de dragul lui Allah”.

Potrivit documentelor găsite de militarii americani în anul 2011 în locuinţa liderului terorist, Osama bin Laden era obsedat de atacarea Statelor Unite şi se temea de atacurile cu drone militare. „Dacă voi muri, să vă rugaţi pentru mine şi să faceţi acte de caritate pentru mine, pentru a putea ajunge în casa cerească”, scria Osama bin Laden într-o scrisoare din anul 2008.

Într-o altă scrisoare, el i-a cerut tatălui său să aibă grijă de soţia și de copiii lui, în cazul în care va fi ucis. Scrisoarea arată clar faptul că Osama bin Laden era conștient de riscul permanent la care era supus. „America şi aliaţii urmăresc un miraj, sunt pierduţi pe mare. Credeau că războiul va fi uşor, dar fiii islamului s-au aşezat în faţa planurilor şi obiectivelor lor. America atârnă de un fir foarte subţire, din cauza dificultăţilor financiare. Cu puţină răbdare, vom obţine Victoria”, sublinia bin Laden.

Cu puţin timp înainte de a fi ucis în raidul american din mai 2011, o altă scrisoare arată că liderul reţelei teroriste celebra revoluţiile din ţări arabe. „Sunt evenimente cu impact uriaş care treptat vor marca întreaga lume musulmană şi o vor elibera de sub hegemonia Statelor Unite”, scria el, pledând pentru intensificarea activităţilor al-Qaida în aceste ţări. Autorităţile americane au publicat anul trecut un prim lot de 100 de documente, la solicitarea președintelui Barack Obama, pentru o mai mare transparenţă în ce privește documentele confiscate. În acest context, a urmat să fie dat publicităţii și acest testament, care menţionează milioanele liderului terorist.

Alte informaţii anterioare indicau generozitatea teroristului, care își asuma un stil de viaţă mai degrabă monahal pentru a-și concretiza visul de distrugere a Americii. „Şeicul Osama, acest bogătaş, acest miliardar, și-a cheltuit toţi banii pentru jihad”, a declarat Ayman al-Zawahiri, noul lider al reţelei, într-o înregistrare video din 2012. „El a cheltuit cu generozitate pentru jihad şi în special pentru finanţarea atacurilor de la 11 septembrie 2001”, din Statele Unite, precum şi pentru „atacurile asupra ambasadelor americane de la Nairobi şi de la Dar Es-Salam”, din 1998, a adăugat el. Ca dovadă a acestei generozităţi, Osama bin Laden a fost nevoit să deblocheze într-o zi 50.000 de dolari, din suma de 55.000 de dolari de care dispunea atunci, pentru a ajuta la pregătirea atentatelor de la Nairobi şi Dar Es-Salam – a explicat al-Zawahiri. Era auster în viaţa sa şi „foarte zgârcit cu cheltuielile pentru alte lucruri decât jihadul”. Din acest punct de vedere, bin Laden  a confundat altruismul cu lipsa de umanism. Nu ar fi singurul pentru care sărăcia voluntară a devenit o virtute chiar și atunci când este direcţionată în scopuri greșite.