Lideri religioşi: Superman nu e un simbol pentru Mesia

84

Ultimul remake al filmului "Superman - Man of Steel" abundă în paralele mesianice - vezi momentul în care supereroul cade pe Pământ cu braţele deschise ca într-o îmbrăţișare, sau cel în care Clark Kent cântărește gravitatea destinului său, în faţa unui vitraliu cu imaginea lui Iisus. Deşi presa a dezvăluit că aceste asemănări nu sunt nicidecum rodul unei întâmplări, ci rezultatul unei strategii gândite intenţionat pentru a atrage publicul creștin, unii lideri de opinie religioşi au contestat paralela.

Ultimul remake al filmului "Superman – Man of Steel" – abundă în paralele mesianice (vezi momentul în care supereroul cade pe Pământ cu braţele deschise ca într-o îmbrăţișare, sau cel în care Clark Kent cântărește gravitatea destinului său, în faţa unui vitraliu cu imaginea lui Iisus). Deşi presa a dezvăluit că aceste asemănări nu sunt nicidecum rodul unei întâmplări, ci rezultatul unei strategii gândite intenţionat pentru a atrage publicul creștin, unii lideri de opinie religioşi au contestat paralela.

Superman nu este un simbol pentru Christos, a spus rev. Thomas Reese, un preot iezuit, comentator pentru National Catholic Reporter, într-un tweet, după ce a văzut filmul. "În 'Man of Steel'", scria Reese, „superputerile, nu iubirea, înving (sic) răul. Doboară personajul negativ, nu întoarce obrazul."

De aceeaşi părere este şi Jackson Cuidon, care scrie pentru Christianity Today că „Superman … e aici în mare parte pentru a satisface acea parte a sufletului american care vrea ca Mesia să şi lovească nişte lucruri."

Nici pastorul baptist Michael Parnell, de la Beth Car Baptist Church din Halifax, nu e convins că Superman este un arhetip al lui Christos. „Harry Potter e o figură mesianică mai bună decât e Superman" spunea el, citat de Religious News.

Violenţa cu care Omul de Oţel îi ucide inamicul, nu doar că încalcă regula nescrisă a supereroilor „să nu ucizi, deşi ai puterea să o faci", dar se adaugă şi la scena distrugerii unui întreg oraş, lucru care îl face pe noul Superman mai greu de asociat cu imaginea iubitoare a lui Iisus.