Studiu: Obiceiurile pot fi învinse înainte să se instaleze

281

Învingerea unor obiceiuri, precum rosul unghiilor sau fumatul, se poate dovedi foarte dificilă, însă cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au demonstrat că ele pot fi, în schimb, prevenite cu succes.

Cercetătorii de la MIT, conduși de prof. Ann Graybiel, au arătat că, pentru ca obiceiurile să se cristalizeze, e nevoie de activitate în două zone distincte din creier, scrie Science Daily. În cadrul unui experiment pe șoareci, care erau învăţaţi diferite trasee printr-un labirint în schimbul unei recompense, cercetătorii au reușit să blocheze formarea unor noi obiceiuri interferând, prin intermediul luminii, activitatea dintr-una din zonele creierului – cortexul infralimbic -, situată în cortexul prefrontal.

Cortexul infralimbic și striatum reprezintă cele două zone strâns legate de formarea și controlarea obiceiurilor. Zona numită striatum e legată în special de problemele dependenţei și comportamentului repetitiv, dar și de funcţii normale, precum luarea deciziilor, planificarea sau răspunsul la recompensă. Se crede că tiparele motorii necesare executării comportamentelor uzuale sunt stocate în striatum și circuitele sale.

Studiul recent al lui Graybiel demonstrează faptul că perturbarea activităţii din cortexul infralimbic poate bloca exprimarea unor obiceiuri care au fost deja învăţate și stocate în striatum. „Gândind pe termen lung, [această descoperire] ridică întrebarea dacă manipulările ţintite ale cortexului infralimbic s-ar putea dovedi utile în învingerea obiceiurilor – o posibilitate fabuloasă, cu numeroase potenţiale ramificaţii clinice", afirmă Christopher Pittenger, profesor asistent de psihiatrie și psihologie la Yale.