Locul unde nimeni nu e sigur de viaţa lui

21

Iubirea pentru aproapele este o necunoscută în Jos, capitala statului nigerian Plateau. Reverendul Noah Maikano povestește din pragul casei sale – ajunsă o ruină după atacurile musulmanilor – că după tragica sa experienţă „nu mai avem ce să sperăm.”

Casa reverendul Maikano a fost distrusă în timpul violenţelor sectare dintre creștini și musulmani care au avut loc în anul 2008. Reporterul BBC care relatează istoria spune că nu există nicio dovadă scriptică a unei decizii judecătorești luate împotriva celor vinovaţi, deși autorităţile știu cine sunt aceștia.

Nu mai puţin de 700 de oameni și-au pierdut viaţa în 2008 din cauza violenţelor interreligioase, relatează BBC, „însă tragedia din Jos este că rădăcina conflictului nu are a face cu religia. Este o bătălie pentru putere și resurse dusă între membrii a diferite grupuri etnice.”

Potrivit relatărilor de la faţa locului, mulţi dintre locuitorii din Jos sunt convinși că politicienii au dus la inflamarea conflictelor în regiune.

Singura rază de speranţă vine din zona Dadin Kowa, unde pastorul Declan Onyebuchi și imamul Abdul Aziz Suleiman au convenit la un acord prin care au protejat cele două comunităţi de credincioși. „Nu vom permite nimănui să vină aici și să ne distrugă pacea,” a declarat imamul regiunii din Jos unde musulmanii și creștinii trăiesc alături împăcaţi.

(Foto: BBC)