„Lumina credinţei” a Papei Francisc, prima enciclică scrisă de doi papi

105

Vaticanul a înregistrat o nouă premieră, publicând prima enciclică scrisă vreodată de doi papi. „Lumen fidei" (Lumina credinţei) este prima enciclică semnată de Papa Francisc, dar a fost începută de Papa Benedict al XVI-lea.

Benedict aproape finalizase textul enciclicei de 82 de pagini pe 28 februarie, data demisiei sale. Însă Papa Francisc a completat textul şi l-a publicat sub numele său, într-o ceremonie ce a avut loc vineri, 5 iulie.

Colaborarea dintre cei doi papi a fost subliniată şi prin prezenţa ambilor la ceremonia de vineri. De fapt, Jorge Bergoglio l-a îmbrăţişat cu afecţiune pe Joseph Ratzinger, pe care l-a „invitat personal" la această ceremonie, în semn de a-i aduce un omagiu în ziua publicării enciclicei.

Enciclica este împărţită în patru capitole, plus introducerea şi o concluzie, şi se adaugă enciclicelor Papei Benedict al XVI-lea despre caritate şi speranţă şi asimilează "munca preţioasă" efectuată de Papa emerit, care completase aproape Enciclica despre credinţă, arată Catholica.

Mesajul central al enciclicei este mariajul, definit ca o „uniune stabilă dintre un bărbat şi o femeie", Vaticanul respingând din nou şi categoric căsătoria între persoane de acelaşi sex, a cărei legalizare a stârnit reacţii critice din partea Bisericii. Textul a fost publicat în şapte limbi (italiană, franceză, engleză, spaniolă, portugheză, germană şi poloneză).