Plăcerea de a citi, benefică odată cu înaintarea în vârstă

21

Practicarea exerciţiilor mentale pentru îmbunătăţirea capacităţilor creierului a devenit o acţiune la fel de comună, precum practicarea exerciţiilor fizice. În acest scop au apărut şi site-uri pe care, contra cost, oricine poate face exerciţii pentru îmbunătăţirea creierului, dar experţii susţin că obiceiuri mai puţin costisitoare, precum cititul, sunt la fel de eficiente.

Astfel, agilitatatea creierului şi capacitatea de memorare pot fi îmbunătăţite prin citit sau compunerea unor materiale scrise, arată o cercetare publicată pe 3 iulie în jurnalul Neurology.

Concret, persoanele în vârstă care au participat la studiu şi care obişnuiseră că citească constant de-a lungul vieţii au avut o rată de declin al memoriei cu 32% mai mic decât la cei care nu citeau. În plus, cei care nu citeau nici măcar la bătrâneţe au prezentat un declin cerebral cu 48% mai rapid decât cei care citeau sau scriau.

„Acest studiu ne arată că nu ar trebui să subestimăm activităţile zilnice, precum cititul şi scrisul, nici în cazul copiilor noştri, nici în cazul nostru, dar nici al părinţilor noştri", a declarat autorul studiului, Robert S. Wilson.