Mai mult de 60 de lideri religioşi sunt închişi în Vietnam

41

Aproximativ 63 de pastori şi lideri ai unor biserici creștine sunt închişi în penitenciarele din Vietnamul comunist, ispășind pedepse între 5 și 18 ani.

Lista cu numele celor 63 de persoane a fost obţinută de International Christian Concern (ICC) în luna iulie. Condiţiile în care se află aceşti pastori şi lideri religioşi sunt deplorabile, iar viaţa lor în penitenciar, extrem de grea; ei sunt obligaţi să lucreze mai bine de 14 ore pe zi în anumite perioade, primesc doar mici porţii de mâncare compuse din orez şi porumb, numărul bolnavilor şi bolilor este din ce în ce mai îngrijorător, dat fiind faptul că tratamentele medicale sunt limitate, şi în plus, sunt hărţuiţi și chiar bătuţi, notează religiontoday.com.

Creştinii din Vietnam suferă adesea din pricina discriminării şi opresiunii exercitate de conaţionali, deoarece credinţa lor este văzută ca un lucru importat din SUA, iar multe biserici înregistrate în mod legal suferă persecuţii. Familiile celor închişi sunt de asemenea hărţuiţe precum soţia şi copiii pastorului Nguyen Cong Chinh, care la data de 27 septembrie, au fost închişi în propria casă şi supravegheaţi de poliţie. Soţia pastorului crede că autorităţile vor să o împiedice să-şi viziteze soţul, care are o condamnare de 11 ani de închisoare.

Potrivit sursei care a furnizat lista cu numele celor 63 de persoane închise, guvernul vietnamez este mai moderat în ceea ce priveşte măsurile împotriva creştinilor în zonele urbane, însă în zonele rurale, autorităţile continuă să persecute grupurile de creştini.

Statele Unite exercită presiuni asupra guvernului din Vietnam pentru a stimula respectarea drepturilor omului în această ţară, inclusiv libertatea religioasă. La data de 1 august, Camera Reprezentanţilor a guvernului SUA a aprobat Vietnam Human Rights Act of 2013, în care se stipulează faptul că dacă această ţară nu va respecta anumite drepturi ale omului, nu va mai primi niciun fel de ajutor umanitar. Dacă această lege va fi aprobată şi de Senat, în mod sigur, posibila pierdere a câtorva milioane de dolari şi o rea reputaţie la nivel internaţional a Vietnamului va determina autorităţile acestei ţări să fie mai atente la drepturile omului.