Mii de creştini se refugiază din Irak

110

O mie de familii creştine din Irak, adică în jur de 6.000 de persoane, au părăsit Bagdadul şi s-au refugiat în zonele kurde semi-autonome din nordul ţării, precum şi în ţările vecine, conform Înaltului Comisar pentru Refugiaţi al ONU, Melissa Fleming.

„Am auzit multe rapoarte despre oameni care şi-au abandonat locuinţele după ce au primit ameninţări directe. Unii au putut să îşi ia doar câteva lucruri cu ei", a declarat Fleming.

Numărul de refugiaţi creştini citat de ONU este considerat însă mai mic decât în realitate de liderii creştini locali. Abdullah al-Naftali, liderul unui grup creştin din Irak, vorbeşte despre o creştere cu 213% a numărului de refugiaţi după atacul împotriva unei biserici catolice din Bagdad care a avut loc în data de 31 octombrie a.c. Atacul s-a soldat cu 58 de morţi.

Un număr destul de mare de refugiaţi este aşteptat să părăsească zona în săptămânile următoare. Teama de a nu fi atacaţi de militanţi islamişti este cauza acestui exod în masă, notează guardian.co.uk.

Atacurile îndreptate împotriva creştinilor sunt organizate de gruparea teroristă Al Qaeda, dar şi alte grupări afiliate ei.