A început al Treilea Congres Evanghelistic Lausanne

22

    Ieri seară au fost deschise lucrările celui de-al Treilea Congres Evanghelistic Lausanne.

    Cape Town (Africa de Sud) găzduieşte zilele acestea Congresul Evanghelistic Lausanne, la care participă 4.000 de oameni din 198 de ţări (printre care şi România). Alături de aceştia se vor afla cele 100.000 de persoane care vor asista la eveniment prin intermediul Globalink, reţeaua de 600 de centre din 92 de ţări, unde se vor difuza transmisiuni ale activităţilor. Alte 200.000 de persoane sunt aşteptate să ia parte la congres online.

    Evenimentul are ca temă propovăduirea mondială a creştinismului, în contextul unei lumi marcate de răspândirea secularismului radical şi a extremismului religios, de pandemii precum HIV/SIDA şi de degradarea mediului. Numele congresului vine de la oraşul în care s-a desfăşurat pentru prima dată întlâlnirea, în 1974.

    Acesta este primul congres Lausanne organizat în colaborare cu Alianţa Evanghelică Mondială. La eveniment vor participa şi zece delegaţi români, reprezentanţi ai Bisericii Penticostale, ai Bisericii Bapiste, precum şi oficiali români ai unor organizaţii creştine – Wolrd Vision, Zacharias Trust, Centrul Român pentru Studii Transculturale, Leader Formation Institute Eastern Europe şi Institutul Teologic Penticostal Bucureşti.

    Deşi nu furnizează date concrete, Christian Today scrie că o parte dintre delegaţii Chinei au fost împiedicaţi de autorităţile chineze să părăsească ţara, după ce vameşii le-au confiscat paşapoartele. Peste 200 de delegaţi chinezi au fost chestionaţi de autorităţile din China cu privire la motivele pentru care doresc să participe la eveniment.

    Doug Birdsall, moderatorul evenimentului şi-a exprimat regretul cu privire la absenţa delegaţilor chinezi. El s-a arătat însă optimist cu privire la posibilitatea acestora de a reprezenta o binecuvântare, chiar şi în condiţii de izolare.