Mormonii englezi răspund la satira „The Book of Mormon” (VIDEO)

301

Musicalul „The Book of Mormon", scris de creatorii serialului „South Park", a ajuns la Londra la sfârșitul lunii martie. Ca răspuns, Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă din Marea Britanie a lansat o campanie de informare privind credinţa mormonă, fără a obiecta public cu privire la show, scrie The Guardian.

„The Book of Mormon", o satiră despre un grup de misionari mormoni în Africa, a fost întâmpinată de conducerea Bisericii Mormone din Marea Britanie nu cu critici în presă sau cu pichetări ale cinematografelor din cauza batjocoririi principiilor mormone, ci printr-o campanie de demontare a miturilor cu privire la credinţele și stilul de viaţă al membrilor ei. Campania publicitară va avea sloganul „Sunt mormon" inscripţionat pe 250 de autobuze londoneze și în spaţii deja închiriate din 10 staţii de metrou.

Biserica a desfășurat o campanie similară în SUA ca reacţie la rularea comediei muzicale „The Book of Mormon", numit după textul sacru al cultului, publicat în 1830 de fondatorul ei, Joseph Smith. Decizia de a desfășura o campanie similară cu cea din SUA a fost luată în urma observării unei dublări a accesărilor termenului de „mormonism" începând cu luna septembrie a anului trecut, o perioadă ce a coincis, de asemenea, cu candidarea la președinţie a lui Mitt Romney, un membru al bisericii.

Malcom Adcock, purtătorul de cuvânt al Bisericii Mormone din Marea Britanie, care are 180.000 de membri, a afirmat că intenţia campaniei este „de a demonta anumite mituri și de a contracara anumite stereotipuri" despre biserică. Printre mituri se numără afirmaţia cum că mormonii nu ar fi creștini sau aceea că încă ar accepta poligamia. În realitate, a afirmat el, cartea lui Smith merge „mână în mână cu Biblia", fără a reprezenta o înlocuire a ei, iar „poligamia a fost abandonată de Biserică în 1890."

Comedia „Cartea lui Mormon" prezintă istoria a doi misionari mormoni trimiși într-un sat din nordul Ugandei, unde populaţia locală e ameninţată de un comandant militar. Naivi și optimiști, cei doi misionari caută să prezinte textul lor sacru, „Cartea lui Mormon" – dintre care numai unul o citise –, dar întâmpină greutăţi în stabilirea legăturii cu localnicii, mai îngrijoraţi de război, foamete, sărăcie și SIDA decât de religie. Musicalul a fost lansat pe Broadway în martie 2011 și a fost primit cu mare entuziasm, atât de public, cât și de criticii de film. A câștigat până în prezent nouă Premii Tony și un Premiu Grammy.