Musulmanii actualizează scrierile lui Mahommed pentru sec. XXI

28

Teologii şi erudiţii musulmani au anunţat definitivarea actualizării scrierilor lui Mahommed, al doilea material de studiu după Coran, ca importanţă. Deşi realizarea unor compilaţii din scrierile profetului nu este un demers nou sau neobişnuit, adaptarea la societatea contemporană a atras numeroase critici.

Scopul realizării acestei actualizări pentru secolul al XXI-lea este explicarea textelor din perspectiva Turciei contemporane, un stat secular, cu o economie dinamică şi în care societatea este preocupată de primăvara arabă din urmă cu doi ani.

Compilaţia a fost realizată de 100 de autori, care au selectat câteva sute din cele 17.000 de citate din Mahommed, cărora le-au dat o nuanţă nouă, pentru ca turcii de rând să le poată înţelege, fără a se încurca în scrierile complicate ale profetului. Citatele se referă la Dumnezeu, credinţă şi viaţa de zi cu zi.

Iniţiativa, care a fost anunţată în urmă cu şase ani, a fost primită cu destule reserve şi multe critici. Încă dinainte de a fi publicată, compilaţia a fost considerată eretică, radicală şi chiar un pas spre rescrierea Coranului, anunţă Huffington Post.