De ce sunt dăunătoare chiar şi ţigările electronice

69

Ţigările electronice, folosite ca alternativă la ţigările obişnuite, nu doar că nu reuşesc să îndeplinească mereu scopul cu care au fost create - şi anume să-i convingă pe fumători să renunţe la viciu - dar pot determina apariţia unor probleme de sănătate.

În primul rând, nu există o legislaţie în privinţa comercializării sau marketingului acestor ţigări, ceea ce le face disponibile chiar şi copiilor, deşi conţin nicotină. În plus, aromele artificiale introduse, precum aromele de căpşuni sau ciocolată, le fac ademenitoare şi periculoase.

În al doilea rând, ţigările electronice conţin chimicale toxice şi carcinogene, ceea ce le fac periculoase pentru sănătate, deşi acestea există într-o concentraţie ceva mai scăzută decât în cazul ţigărilor normale.

Mai îngrijorător este că ţigările electronice conţin şi particule de argint, fier, aluminiu, silicat, crom şi nichel, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din California. Aceste substanţe sunt cunoscute că ar cauza afecţiuni respiratorii.

În prezent, ţigările electronice au fost interzise în Brazilia şi Singapore şi le-au fost impuse restricţii medicale în Canada, Australia, Franţa şi Japonia.