„Nihil sine Deo” nu va fi deviza României din cauza celor nereligioşi

792

Propunerea ca sintagma „Nihil since Deo" (Nimic fără Dumnezeu) să fie deviza României nu a întrunit voturile necesare adoptării de către Comisia pentru revizuire a Constituţiei.

Propunerea a adunat 11 voturi pentru şi 8 împotrivă, dar pentru a fi adoptată ar fi avut nevoie de o majoritate de două treimi dintre voturi. Argumentele împotriva devizei s-au centrat pe eventuala problemă pentru cei care nu au o credinţă religioasă.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că subiectul va fi repus în discuţie, deoarece nu s-a argumentat complet. Propunerea a ajuns în Comisie la susţinerea a mai multor membri, inclusiv Antonescu, care au argumentat că deviza are un caracter istoric, de tradiţie, dar şi că este o formulă simbolică, de prestigiu pentru România.

„Nihil sine Deo" este un dicton folosit ca motto de către familia regală de origine germană Hohenzollern-Sigmaringen. Formula a fost utilizată ca motto în Regatul României sub conducerea dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, în perioada 1878 – 1947.