Serviciile de securitate americane folosesc conturile de Facebook, Google, Skype, Apple

239

Joi, Washington Post și The Guardian au dezvăluit că serviciile de securitate americane, precum FBI și NSA (Agenţia Naţională americană pentru Securitate) au acces la serverele a 9 giganţi din domeniul internetului, pentru a avea informaţii despre activităţi din străinătate.

Washington Post ar fi primit informaţiile din partea unui fost angajat al unuia dintre giganţi, care a descris tipul de parteneriat dintre NSA și companii de internet. Programul s-ar numi PRISM și ar permite NSA să se conecteze la serverele firmelor pentru a spiona persoanele din afara teritoriului american.

Potrivit The Guardian, NSA umblă prin „e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele, iar discuţiile pe Skype pot fi spionate în direct.

După apariţia acestor informaţii în presă, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo! au dat declaraţii de presă, prin care au negat aceste acuzaţii, unii spunând că nu au auzit niciodată de PRISM, iar alţii că nu au furnizat niciodată acces direct la servere niciunei agenţii guvernamentale și că orice cerere de informaţii este analizată foarte atent, pentru a nu încălca cadrul prevăzut de lege, scrie Mediafax.