Noi cerinţe pentru pelerinajul la Mecca

98

Autorităţile saudite cer implementarea unui sistem de înregistrare a pelerinilor bazat pe amprentele digitale. Participarea la pelerinajul anual Hajj – considerat o obligaţie religioasă pentru credincioșii islamici – ar putea fi condiţionată de această înregistrare, informează Interfax.

„Autorităţile din Arabia Saudită introduc noi cerinţe, între care una presupune acordarea priorităţii la Hajj pelerinilor care participă pentru prima dată la pelerinaj. O bază de date centralizată va fi folosită, și pelerinii din întreaga lume vor fi înregistraţi în acest scop," a explicat Ilias Umakhanov, reprezentantul special al Hajj-ului în cadrul Guvernului rus, într-o conferinţă de presă.

Umakhanov a precizat că Rusia a primit o notă din partea autorităţilor saudite în care se anunţă obligativitatea amprentării pelerinilor înainte ca aceștia să poată obţină viză.

Vice-muftiul Ceceniei, Khamzat Durdiyev a lăsat să se înţeleagă că decizia este una benefică în condiţiile în care mulţi credincioși musulmani ruși nu au fost niciodată la Mecca, iar alţii au fost de 10-15 ori. Măsura ar împiedica, astfel, ca pelerinajele să capete o natură competitivă.