Noi descoperiri despre autorii sulurilor de la Marea Moartă

203

Noi descoperiri făcute de arheologii care studiază manuscrisele de la Marea Moartă completează perspectiva existentă cu privire la cine ar fi putut redacta sulurile de la Qumran.

În prezent, nu există un consens între arheologi cu privire la cine ar fi putut scrie sulurile de la Marea Moartă.

Potrivit unei ramuri a arheologilor, cei care au scris materialele găsite în peșterile de la Qumran (Cisiordania) ar fi fost membri ai sectei iudaice a esenienilor. Alţi specialiști susţin că manuscrisele ar fi fost redactate de evrei din Ierusalim, care s-au refugiat în zona Qumran, în anul 70 d. Chr. Pentru a fugi din calea persecutorilor romani.

Noile descoperiri par a fi de partea celor care susţin că sulurile au fost scrise într-adevăr de o sectă iudaică, chiar dacă, momentan, nu există garanţii absolute că ar fi vorba de secta esenienilor.

Mai exact, arheologii au exclus ipoteza scrierii în Ierusalim și a depozitării în Qumran, după ce au descoperit că cele mai multe suluri sunt din fibră de in, în ciuda faptului că lâna era materialul textil cel mai des utilizat în Israel din acea perioadă. În plus, s-a constatat că inul acesta făcuse parte din articole de îmbrăcăminte, și deși iudeii timpului obișnuiau să poarte ţesături colorate, materialele găsite sunt de culoare albă. Hainele albe se potrivesc în schimb descrierii pe care istoricul Iosif Flavius o făcea esenienilor, despre care deși nu menţiona că ar fi folosit doar inul, scria că se îmbrăcau numai în alb.

De asemenea, așa cum susţin Orit Shamir şi Naama Sukenik, de la Autoritatea Israeliană pentru Anthichităţi, faptul că materialele sunt rareori peticite indică faptul că cei care purtaseră hainele nu erau săraci. Aceeași idee o susţine și Robert Cargill, profesor la Universitatea din Iowa, care spune că analizând artefactele (sticlăria și monedele) descoperite nu se poate ajunge la concluzia că locuitorii regiunii nu erau săraci. Totuși, afirmă profesorul, este dificil de spus sigur dacă este vorba de esenieni sau nu.

Scrise de-a lungul unei perioade care pornește cu 3 secole înainte de Christos și ajunge până în anul 70 după Christos, cele circa 900 de manuscrise de la Marea Moartă au fost descoperite de un păstor beduin, în anul 1947. Sulurile conţin o varietate de scrieri, inclusiv copii timpurii ale Bibliei iudaice, imnuri, calendare și psalmi, precum și alte lucrări scrise.

Surse: MSNBC, Live Science, Christian Today