Noul pas spre CLONAREA UMANĂ generează profunde controverse morale (VIDEO)

842

Vestea că cercetătorii au reușit, în premieră, să extragă celule stem din embrioni umani clonaţi în laborator a stârnit puternice controverse. Numeroși lideri religioși au afirmat că acest experiment trece o linie roșie morală și tratează fiinţa umană ca pe un „produs".

Perpectiva bebeluşilor clonaţi a mai făcut un pas spre a deveni realitate, după ce o echipă de cercetători americani de la Universitatea de Știintă și Sănătate din Oregon a anunţat săptămâna trecută, în jurnalul de specialitate Cell, că a reușit să extragă celule stem din embrioni umani clonaţi și apoi distruși.

Cercetatorul Shoukhrat Mitalipov spune că pentru experimente s-au folosit ovule din care a fost extras ADN-ul. Apoi, în interiorul ovulului au fost puse celule ale pielii şi s-a folosit un mic şoc electric, pentru ca acestea să înceapă să se dezvolte în embrioni. După ce embionii s-au dezvoltat 5-6 zile, din ei au fost obţinute celule stem.

Celulele au potenţialul de a regenera organe și ţesuturi deteriorate, scrie Daily Mail. Cercetătorii afirmă că au reușit să reprogrameze celule somatice ale unor persoane adulte în celule stem embrionare pluripotente, deci capabile să devină aproape orice tip de celulă. Oamenii de știinţă speră că celulele stem obţinute vor putea fi folosite pentru vindecarea unor boli grave, precum Parkinson sau Alzheimer.

Embrioni creaţi și distruși: o perspectivă creștinăCu toate acestea, reuşita cercetătorilor creează noi dezbateri pe tema clonării umane în laborator, întrucât această tehnică le-ar permite cuplurilor care au pierdut un copil să plătească pentru crearea unui „duplicat".

Numeroși experţi creștini, în special bioeticieni catolici, care consideră că viaţa începe din momentul concepţiei, au obiectat cu privire la distrugerea embrionilor umani, indiferent de scop, precizează Religion News. De asemenea, ei au atras atenţia asupra faptului că noua tehnică ar putea conduce la clonarea de fiinţe umane, întrucât este similară procesului prin care a fost clonată oaia Dolly în 1996. Aceeași tehnică a fost utilizată de atunci până în prezent pentru a clona zeci de alte specii de animale.

Clonarea umană „tratează fiinţele umane ca pe niște produse", a afirmat cardinalul Sean O'Malley, vocea de referinţă a cardinalilor americani în probleme de bioetică. Cardinalul a explicat că peste 120 de embrioni umani au fost creaţi și distruși pentru a produce șase linii de celule stem. Crearea embrionilor a implicat supunerea unor femei la proceduri riscante pentru sănătatea și fertilitatea lor. În același timp, scopul declarat al cercetătorilor – obţinerea de celule stem pentru cercetare și pentru posibile terapii – deja e abordat prin alte metode știinţifice, care nu presupun controverse morale.

„Crearea de vieţi umane în laborator pentru singurul scop de a le distruge e un abuz denunţat chiar și de multe persoane care nu împărtășesc convingerea Bisericii Catolice cu privire la valoarea vieţii umane. De asemenea, această practică a creării de embrioni pentru cercetare va fi preluată de cei care doresc să producă copii clonaţi, „copii" ale altor persoane, a afirmat O'Malley, citat de United States Conference of Catholic Bishops.

„Clonarea umană tratează fiinţele umane ca produse, confecţionate pentru a împlini dorinţele altor persoane. E incongruent cu responsabilitatea noastră morală de a trata fiecare membru al familiei umane ca un dar unic din partea lui Dumnezeu, ca o persoană cu propria sa demnitate inerentă. Un avans tehnic în clonarea umană nu reprezintă un progres pentru umanitate, ci din contră", a conchis cardinalul.

În Marea Britanie, legea prevede că embrionii clonaţi nu pot fi implantaţi în corpul unei femei şi trebuie distruşi după cel mult 14 zile de la crearea lor. În alte ţări însă, nu există asemenea prevederi. Doctorul David King, de la Human Genetics Alert, cere interzicerea la nivel mondial a clonării şi susţine că publicarea detaliilor tehnice ale procedurii este „iresponsabilitatea dusă la extrem".