Copiii cu ADHD de astăzi ar putea fi adulţii obezi de mâine

60

Băieţii care suferă de ADHD în timpul şcolii generale sunt mai expuşi riscului de a suferi de obezitate decât cei care nu au dezvoltat acest sindrom, arată un studiu American, publicat în Pediatrics şi citat de Reuters.

Studiul a analizat în primă etapă rapoartele controalelor medicale efectuate de 207 băieţi albi de opt ani, care sufereau de sindromul ADHD. Controalele medicale au continuat pe parcursul procesului de creştere. La 10 ani diferenţă, a fost inclusă în studiu o altă grupă de băieţi, asemănătoare cu prima, diferenţa constând în faptul că aceştia nu sufereau de ADHD. O sută unsprezece subiecţi au fost monitorizaţi până când au atins vârsta de 41 de ani, când au fost comparaţi în funcţie de greutatea lor corporală actuală.

Astfel, bărbaţii care au suferit în copilărie de ADHD, au declarat că la vârsta de 41 de ani cântăreau, în medie, peste 96 de kilograme (213 pounds). În categria subiecţilor care au suferit de ADHD, circa 41% sufereau acum de obezitate. În schimb, cei care nu au avut tulburări de atenţie în copilărie au declarat că au, în medie, 88 de kilograme (194 pounds). Numai 22% dintre aceştia ar fi avut probleme de obezitate.

În urma cercetărilor asupra creierului uman, s-a putut observa că anumite regiuni ale creierului responsabile de apariţia obezităţii se suprapun cu acele regiuni ale creierului care sunt implicate în dezvoltarea sindromului ADHD, a declarat dr. F. Xavier Castellanos, de la Centrul de Studii a Copiilor din cadrul Centrului Medical NYU Langone, din New York, pentru Reuters Health. El a adăugat că există speculaţii cu privire la faptul că obezitatea ar putea fi parţial responsabilă de impulsivitate, slaba planificare şi chiar de dificultatea de a lua decizii, elemente care se întâlnesc la pacienţii cu ADHD.

O altă descoperire a echipei de cercetare a venit ca o contradicţie a ipotezei, anume că acei pacienţi care nu mai prezentau simptomele sindromului ADHD erau cei susceptibili de a deveni obezi.

Deşi nu a luat parte la cercetare, Sherry Pagoto, care studiază sindromul ADHD în cadrul Universităţii de Medicină din Massachusetts, Worcester, susţine cele declarate de echipa care a lucrat la studiu, considerând că persoanele care suferă de ADHD ar putea fi mult mai impulsive atunci când vine vorba de alegerile lor alimentare. De asemenea, ea pune această descoperire contradictorie pe seama faptului că studiul s-a bazat pe un eşantion mic.