O posibilă eroare „dă de gol Evanghelia soţiei lui Iisus”

54

O posibilă eroare preluată dintr-o copie online a „Evangheliei după Toma" ar putea fi indiciul care ar dezvălui falsitatea papirusului controversat denumit „Evanghelia soţiei lui Iisus", susţine Andrew Bernhard.

Absolvent al Universităţii Oxford și autor al cărţii „Alte Evanghelii creștine timpurii" („Other Early Christian Gospels), Berhard a publicat recent un articol în care sugerează posibilitatea ca „Evanghelia soţiei lui Iisus" să nu fie altceva decât o rearanjare a unor fragmente scurte de text din textul gnostic „Evanghelia după Toma". O „eroare de copiere" din ediţia electronică, pe care autorul susţine că a depistat-o la papirusul controversat, ar fi trădat falsul.

„E remarcabil că un impostor a putut să întreprindă un astfel de fals, folosindu-se de un instrument simplu, de pe Internet," a declarat Bernhard. „E, în egală măsură, uimitor cât de repede cercetătorii au reacţionat și au analizat textul," a mai spus autorul, citat de LiveScience.

Bernhard susţine că autorul papirusului de dimensiunea unei cărţi de vizită și-ar fi sabotat intenţiile de contrafacere prin faptul că a copiat, odată cu textul online, și o eroare gramaticală, pe care un vorbitor autentic de limbă coptă din secolul IV, când ar fi datat papirusul, nu ar fi avut motive să o comită.