Obezitatea adolescenţilor are un impact covârşitor asupra vieţii ulterioare

58

Băieţii adolescenţi care suferă de obezitate au un nivel de testosteron redus la jumătate, afecţiunea ridicând riscul de impotenţă şi infertilitate în viaţa de adult.

Studiul, efectuat pe un număr restrâns de subiecţi (25 cu greutate normală şi 25 obezi) şi publicat în jurnalul de Endocrinologie Clinică a relevat că nivelul de testosteron şi estradiol, hormoni sexuali, era la jumătate în cazul băieţilor obezi în comparaţie cu cel al adolescenţilor cu greutate normală.

Descoperirea demonstrează efectul pe care îl are obezitatea în perioada adolescenţei şi impactul pe care îl poate avea asupra sănătăţii la maturitate. Vestea bună este că nivelul de testosteron poate fi adus la normal în cazul pacienţilor care slăbesc normal sau în urma unui bypass gastric.

Concluzia cercetătorilor confirmă două studii mai vechi, efectuate în 2004 şi 2010, care au descoperit existenţa hipogonadismului (nivelul scăzut de testosteron) la băieţii obezi, cu diabet de tipul II. În prezent, cercetătorii încearcă să confirme rezultatele studiului pe un număr mai mare de subiecţi.