Opinie: Cum răspunzi la întrebarea „De ce există răul?”

627

Cea mai mare minciună aruncată în faţă creștinilor este că existenţa răului, a durerii și a suferinţei dovedesc că nu există Dumnezeu, spune autorul și apologetul Mark Mittelberg.

Chestiunea răului a fost ceea ce l-a condus la ateism și pe cunoscutul autor C. S. Lewis, a atras atenţia Mittelberg într-o declaraţie acordată recent publicaţiei Christian Post. El a subliniat însă că, după ce s-a mai gândit, Lewis a realizat că în absenţa unui dumnezeu, nu poate fi dovedită nici existenţa răului.

Deși recunoaște că niciun creștin nu poate oferi un răspuns complet satisfăcător la întrebarea privind existenţa răului, el evidenţiază 7 puncte de lumină, care ne ajută să înţelegem mai bine situaţia.

1. Lumea este așa cum a descris-o Christos. El a spus că „în lumea aceasta vom avea necazuri.” (Ioan 16:33)

2. Răul nu a fost creat sau provocat de Dumnezeu. Însă El ne-a creat capabili să alegem dacă să-L iubim și să-L urmăm sau nu.

3. Principala cauză a suferinţei umane este omul. E important să nu dăm vina pe Dumnezeu pentru ceva ce ne-am provocat singuri.

4. Trăim într-o lume căzută. Suferinţa există și din cauza răului „natural”, acela provocat de faptul că trăim având o natură umană, păcătoasă.

5. Dumnezeu va judeca răul. Unii Îi reproșează lui Dumnezeu că nu elimină răul. Însă El a promis că o va face în ziua judecăţii.

6. Și Dumnezeu a suferit. E ușor să uităm că Dumnezeul Universului a ales, din dragoste, să sufere pentru mântuirea noastră.

7. Dumnezeu poate scoate ceva bun din ceva rău. Chiar și din suferinţă, Dumnezeu va scoate, mai devreme sau mai târziu, ceva bun. A promis. (Rom. 8:28)

Sursa: Christian Post