Vaticanul organizează o expoziţie ştiinţifică în Pisa

25

La o distanţă de 4 secole de la condamnarea lui Galileo Galilei ca eretic de către Inchiziţie, pentru susţinerea heliocentrismului, Vaticanul, alături de Institutul Naţional al Italiei pentru Fizică Nucleară, va susţine o expoziţie ştiinţifică în Pisa, oraşul natal al „părintelui ştiinţei moderne".

Expoziţia, intitulată „Poveşti din altă lume" va ilustra progresul cunoştinţelor despre universul fizic, din timpurile preistorice, până la cele mai recente descoperiri. Scopul ei este să „spună istoria universului, de la particulele care formează atomii din corpurile noastre, până la galaxiile îndepărtate", a declarat reverendul Jose Funes, directorul observatorului.

Cosimo Bracci Torsi, preşedintele Palazzo Blu Foundation, care va găzdui expoziţia, a declarat că alegerea Pisei pentru această expoziţie vrea să reflecte „progresul pe care l-am făcut între ştiinţa seculară şi religie, de când Galileo a fost condamnat".

Galileo a fost codamnat în 1633 şi şi-a petrecut ultimii 8 ani din viaţă în arest la domiciliu. În 1992 papa Ioan Paul II şi-a cerut scuze, spunând că biserica a greşit când l-a condamnat pe Galileo.

Surse: Huffington Post, Washington Post