Papa Francisc recomandă ateilor să își asculte conștiinţa

72

O scrisoare deschisă, publicată în ziarul italian La Repubblica și semnată de fostul redactor șef Eugenio Scalfari, îi adresa Papei Francisc câteva întrebări sensibile privind credinţa și necredinţa. Surprinzător, Papa a răspuns scrisorii, iar replica lui a fost publicată și ea pe paginile aceluiași ziar.

În tonul conciliator devenit deja o marcă a discursului papal, Suveranul Pontif i-a sfătuit pe cei care nu îi împărtășesc credinţa creștină să „își urmeze conștiinţa". În răspuns la întrebarea lui Scalfari dacă Dumnezeu ar putea ierta pe cineva care nu este creștin și nici nu caută să creadă, Papa a amintit că mila lui Dumnezeu „nu are limite" și că „atunci când cineva se apropie de Dumnezeu cu o inimă sinceră și cu pocăinţă", „chestiunea este ca necredinciosul să asculte vocea conștiinţei lui. Există păcat, chiar și pentru cel fără credinţă, iar acesta este încălcarea conștiinţei. Ascultatea de conștiinţă înseamnă să te hotărăști ce este bine și ce este rău", a mai spus Suveranul Pontif.

Credinţa, a adăugat Papa, este, „din punctul meu de vedere, născută din întâlnirea cu Iisus. O întâlnire personală, care mi-a atins inima și a dat o direcţie și un sens nou existenţei mele".