Papa Francisc renunţă la al doilea miracol înaintea sanctificării Papei Ioan XXIII

496

Papa Francisc a declarat vineri că Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Ioan al XXIII-lea vor fi sanctificaţi, informează Religion News.

Într-un semn de recunoaștere a reverenţei de care se bucură la nivel internaţional Papa Ioan al XXIII-lea, cunoscut și drept „Papa Ioan cel Bun", Papa Francisc și-a manifestat prerogativele papale pentru a se asigura că fostul Suveran Pontif nu va întâmpina obstacole pe drumul spre sanctificare. „Nimeni nu se îndoiește de virtuţile lui", a spus Papa Francisc, înainte de a se folosi de dreptul său de a nu mai solicita dovada unui al doilea miracol înainte de a-l recunoaște ca sfânt pe Papa Ioan al XIII-lea.

Ioan al XXIII-lea este recunoscut pentru modernizarea Bisericii Catolice prin intermediul unor reforme introduse cu prilejul Conciliului Vatican II (1962-1965), care au vizat aspecte precum libertatea religioasă, democraţia și ecumenismul.

Nu este pentru prima dată în istorie când un papă renunţă la necesitatea unui al doilea miracol înainte de sanctificare. Însuși Papa Ioan al XXIII-lea a renunţat la solicitarea unei dovezi privind un al doilea miracol înfăptuit de Gregoriu Barbarigo, un cardinal veneţian din secolul XVII, pentru care Ioan al XXIII-lea nutrea o admiraţie specială.

În plus, Francisc a semnat un decret, prin care a recunoscut cel de-al doilea miracol atribuit Papei Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolică între 1978 și 2005, și este apreciat pentru faptul că a dus la o globalizare a papalităţii și pentru rolul său în căderea regimurilor comuniste din Europa de Est.