Cancerul ar putea fi răspândit în corp de globulele albe din sânge

1728

Deşi leucocitele sau globulele albe din sânge au rolul de a ne proteja organismul de infecţii, acestea ar putea fi responsabile și de răspândirea cancerului în corp, susţin cercetătorii de la Centrul pentru Sănătate al Universităţii McGill din Canada.

Experimentele au fost efectuate pe culturi de celule şi şoareci de laborator şi au urmărit legătura dintre infecţie, inflamaţie (răspunsul globulelor albe) şi metastazare. Atunci când este detectată o infecţie în corp, celulele albe produc o reţea denumită "capcana extracelulară neutrofilică" (Neutrophils Extracellular Traps NET). Aceasta are rolul de a izola şi a extermina agenţii patogeni, precum bacteriile.

Rezultatele obţinute în cazul animalelor care sufereau de cancer au arătat că reţelele NET au prins şi celule canceroase pe care nu le-au exterminat, ci le-au activat, mărind potenţialul de dezvoltare a unor tumori secundare sau metastaze, a explicat coordonatorul studiului, Jonathan Cools-lartigue, student doctorand la Laboratoarele de Cercetare Chirurgicală LD MacLean de la Universitatea McGill.

Studiul a pornit de la observaţiile anterioare cu privire la creşterea riscului de revenire a bolii, sub formă de metastază, în cazul pacienţilor operaţi de cancer, care au suferit o infecţie puternică după procedura chirurgicală, a declarat dr. Lorenzo Ferri, unul dintre oamenii de ştiinţă din cadrul echipei de cercetare şi profesor asociat la Departamentul de Oncologie din cadrul Universităţii McGill.

Cercetarea arată pentru prima dată o modalitate nouă de răspândire a cancerului în corp. Studiul a fost realizat de experţii de la Universitatea McGill şi Universitatea din Calgary şi publicat în Journal of Clinical Investigation.