Drumul unui ateu înapoi la creştinism

933

Presa creştină americană a preluat foarte repede ştirea despre convertirea la creştinism a unui ateu „de-o viaţă", mărturisită personal site-ului Christian Post. Convertirea şi planurile sale de a deveni pastor baptist poate că ar fi făcut valuri şi mai mari dacă Patrick Greene, ateul în cauză, ar fi fost mai cunoscut.

Aşa cum mărturiseşte Greene, decizia luată a fost generată de 2 factori: generozitatea arătată de o biserică creştină, care l-a ajutat să-şi recapate vederea şi faptul că gestul acesta l-a determinat să-şi revizuiască opinia despre evoluţionism şi să-şi reconsidere părerea despre Dumnezeu.

Generozitatea pe care o menţionează Greene a apărut ca urmare a compasiunii arătate de o credincioasă baptistă, pe numele ei Jessica Crye. Aceasta a aflat că Greene avea probleme oculare şi i-a spus pastorului baptist de la biserica pe care o frecventa. Iniţiativa acestei femei a dus la strângerea de donaţii în valoare de mii de dolari, care l-au ajutat pe Greene să-şi recapete vederea şi să acopere cea mai mare parte a cheltuielilor. După spusele sale, a văzut în acest gest un "semn de sus".

Motivele convertirii lui Greene au fost comentate pe larg de multe site-uri, printre care şi de Examiner. Un articol apărut ieri afirmă că, în ciuda gestului nobil făcut de creştini, această convertire nu este o mărturie prea bună în favoarea convingerilor lui Greene, care par "să fie de vânzare celui care oferă mai mult".

Câteva cuvinte despre ateul Patrick Greene

Pentru cei care sunt pasionaţi de controversele dintre creştini şi atei, numele Patrick Greene nu este tocmai străin. Acesta a mai apărut în presă în două ocazii, de fiecare dată ameninţând cu intentarea unor procese.

În 2008, Patrick Greene a intrat în direct la emisiunea TV "Experienţa ateistă" ("Atheist experience") şi a anunţat că intenţionează să-l dea în judecată pe evanghelistul creştin de origine australiană Ray Comfort. Motivul: evanghelistul ar fi realizat şi promovat un abţibild pe care scria "Ziua naţională a ateismului" şi un verset din Psalmul 14 – «Nebunul zice în inima lui: Nu este Dumnezeu!», ceea ce Greene a considerat a fi o ofensă adusă ateilor. Din păcate, susţinerea pe care o aştepta Greene de la telespectatorii atei nu s-a concretizat. Acesta a fost criticat pentru caracterul său litigios atât de realizatorii emisiunii TV pe blogul oficial, cât şi de telespectatorii care l-au apărat pe evanghelist.

A doua ieşire publică a lui Greene a avut loc în luna februarie a acestui an, când el a susţinut că va da în judecată oficialităţile din comitatul Henderson, Texas, pentru o scenă a naşterii pruncului Iisus care este reprodusă pe gazonul tribunalului local. Deşi scena se află acolo de mai mulţi ani, Greene a ameninţat că va acţiona în consecinţă dacă scena se va mai afla acolo şi la Crăciunul din 2012. Din cauza problemelor oculare, respectiv dezlipire de retină, Greene a decis să renunţe la intenţia sa.

Scepticii pun ampla prezentare în presă a acestui caz pe seama rarităţii convertirii unui ateu. După cum afirmă aceştia, Patrick Greene nu este nici un om de ştiinţă recunoscut, nici autorul vreunei cărţi sau vreunui blog cu conţinut ateist, nici nu activează într-o organizaţie ateistă. Patrick Greene este doar un bărbat de 63 de ani care a anunţat că se converteşte la creştinism şi vrea să devină pastor baptist. Aceştia declară că o convertire a unui ateu nu reprezintă ceva atât de surprinzător, ţinând cont că cei mai mulţi atei americani au beneficiat de o educaţie religioasă, la fel ca Greene, care a crescut într-o familie de catolici practicanţi. Ateii au crezut în Dumnezeu la un moment din viaţa lor, aşadar convertirea este doar întoarcerea la vechile credinţe.