Gest rar: Papa concediază un episcop slovac

52

Demonstraţie rară de autoritate din partea Papei Benedict al XVI-lea, anunţă Associated Press. Suveranul Pontif a luat iniţiativa de a concedia un episcop slovac, acuzat de gestionarea defectuoasă a diecezei sale. Comentatorii apreciază că gestul ar putea avea implicaţii serioase asupra opiniei publice cu privire la modul în care Sfântul Părinte a gestionat, la rândul său, problema abuzurilor în Biserica Catolică.

De obicei, atunci când episcopii generează probleme la locul de muncă, indiferent că este vorba despre chestiuni morale sau chestiuni administrative, ei sunt convinşi de către superiorii de la Vatican să demisioneze, punctează AP.

Luni însă, Vaticanul a anunţat că Papa Benedict „l-a eliberat din funcţie" pe episcopul Robert Bezak din Trnava, Slovacia. Nu a fost oferit vreun motiv pentru această decizie, însă presa italiană a speculat că problemele administrative ar fi constituit motivul. Alte posibile cauze vehiculate includ eventuale declaraţii critice ale episcopului cu privire la prelatul care a deţinut funcţia înaintea sa.

În urmă cu un an, Papa a mai concediat un episcop, de data aceasta din Australia. William Morris a fost demis din funcţia pe care o deţinea în Toowoomba, fiindcă afinităţile sale doctrinare s-au îndepărtat de doctrina catolică. Episcopul ceruse bisericii să ia în calcul posibilitatea hirotonirii femeilor şi a bărbaţilor căsătoriţi.